Dilema lu Ponta

Ilie Sarbu este unul din oamenii pe care am avut impresia ca ii cunosc suficient pentru a-mi forma o parere. Pe vremea cand mai desenam (unii sustin ca am avut oarece talent) scheme organizatorice si programe prin politica, a aparut Ilie. Nu a fost o surpriza (imi cunosteam stapanii) atunci cand a fost pus pe un culoar care (zic aceiasi) mi se potrivea mai mult mie. Oricum, in mod sigur, nu as fi putut merge in aceeasi directie si nici nu as fi putut inregistra atatea puncte. Unele albe, altele negre. Am si lucrat impreuna, insa, nu cu mult randament. Si totusi, am avut si am o parere buna despre Ilie Sarbu.

Mi s-a parut un om de caracter. Un om asezat, serios, pe care te puteai baza. Parerea mea! Imi inchipuiam cum a tresarit speriat, ca o babuta careia ii pica pe mana cera fierbinte de la lumanare, atunci cand o fi aflat ca Daciana se va marita cu Ponta. Pentru fericirea la mana a doua, Ponta a stricat o familie si si-a indepartat un Andrei frumos si inteligent. Lucrurile sunt lumesti si se mai intampla. Din relatarile lui, stim ca Sarbu i-ar fi spus: O sa platesti tot ce mi-ai facut mie cand o sa fie Irina (fiica Dacianei si a lui Ponta) mare. Vine ziua socotelii! Nu mi-am dorit sa intru in detalii personale, insa, lucrurile sunt publice si supercunoscute. Ilie l-a acceptat (nu l-a dorit!) pe Ponta in familie. A trecut peste doua lucruri grele.

Primul era ca, spera la un alt parteneriat pentru singura lui fata, iar al doilea, la data respectiva, nu si-ar fi dorit (in familie) un produs marca Adrian Nastase. La scurt timp dupa accidentul dubios cu impuscatul in instrumente, din padurea Bolovanul (Dambovita), intre Nastase si Sarbu a aparut o schisma care se perpetueaza. Orice comunicare intre ei a disparut. Totul pare f. curios stiind ca era ministrul preferat (in cabinetul Nastase), iar cele doua familii erau mai tot timpul impreuna. Care o fi fost motivul ruperii relatiilor? Sa fie vreo coincidenta suprapunerea peste perioada cand Nastase era invitat pe la DNA? Lucrurile sunt tinute intr-un secret total. Sarbu, asa cum el a afirmat, a fost unul din vectorii relatiei cu Traian Basescu si PD-L.

Chiar si atunci cand erau in combinatii politice cu altii. Se banuia, insa, putini erau cei din PSD care stiau de aceste aranjamente! Impreuna cu Grupul de la Cluj, a incercat o constructie care nu a reusit, iar evenimentele arata ca este din ce in ce mai greu ca lucrurile sa se reinnoade. Pe acest culoar (asa credem noi) a avut loc negocierea unui post de ministru pentru Ponta, cu doar cateva zile inainte de a deveni presedintele PSD. Asta poate induce ideea ca sansele sunt in favoarea PD-L (situatie intarita de remanierea guvernului, intrarea lui Baconschi in politica, etc).

Ma duce gandul, insa, si la subrezenia relatiilor din PSD. Deja voci, mult prea multe (din interior), il regreta pe Geoana! PSD-istii sunt deranjati si de acapararea unor functii cheie de catre familia politica (Ponta-Sarbu-Daciana). Se vorbeste chiar de anumite surprize ce i s-ar pregati la congresul PSD din octombrie. Fata de atitudinera Presedintelui Basescu in fata Parlamentului, deloc mai dura decat altele, Ponta a avut niste iesiri de copil bezmetic. Departe de tactul unui sef de partid asezat, serios, cu experienta si motivatie de fond nu de conjunctura, Ponta a demonstrat ca este prea tanar pentru a conduce PSD. Termenii de smecher de maidan, au primit in replica o rafala de lovituri de un calibru superior, din aceeasi grupa valorica. Pentru cineva mai ..sensibil, ar fi fost demolatoare.

Intr-o imediata ocazie, fata de manifestarea ilegala, periculoasa si mai ales imorala a politistilor (cine si-ar mai pune la usa, sa-l pazeasca, dulai care daca o singura data nu ai sa le dai mamaliga, musca mana stapanului), Ponta a plusat din nou. Afirmatia ca ar fi fost mai dur decat politistii, il cam exclude din perimetrul celor care, cu judecata, fac politica. Neavand capacitatea de a iesi in avantaj din trocul privid aprobarea legii pensiilor (nenumaratele situatii precedente fiind gestionate, in liniste, de rozaliul.. Hrebenciuc), a inceput razboiul cu Anastase. Alaturi de oricine, oricand si in orice conditii, doar sa fie impotriva puterii, denota o atitudine de bebelus suparat din cauza… jucariilor. Atitudinea turbata impotriva lui Basescu, o interpretam ca pe o actiune din setul celor placute lui Nastase. Preocupari politice (concentratul de strategie prezentat pe blogul lui Nastase) nu par a contura un program serios, alternativ, la cel al puterii. Ma intreb daca aceste manifestari ale mult prea tanarului presedinte de partid, nu pot fi interpretate ca o indepartare a ginerelui de socru si conturarea mult mai vizibila a celor trei curente antagoniste in PSD? O fi aceasta dilema lu Ponta?

Leave a Comment