Daniel Mureşan
Peste tot se vorbește despre digitalizare. Mai ales în contextul actual, ar fi binevenită telemunca, plata cu cardul, accesarea documentelor online. Ar fi bun și un vot electronic. Noua putere acuza vechea putere că nu a făcut nimic în acest sens. Din păcate, totul a fost propagandă electorală. Nici în decembrie nu putem vota electronic.
Zilele trecute aveam nevoie de la Judecătorie de o adeverință pentru o asociație culturală. Trimit un mail și îmi spun doleanța. Mi se spune că trebuie să merg personal la registratură, între orele 9-12. Ajung a doua zi la ghișeu, unde trebuie să completez digital de mână o cerere. Cu un pix legat cu o ață. Mă dezinfectez pe mâini și îmi fac curaj. Pasul următor: cobor la subsol, la alt ghișeu, să plătesc o taxă de 7 lei. Bineînțeles, nu se acceptă cardul. Urc din nou la registratură, predau chitanța. Adeverința, întreb? A, peste trei zile! După trei zile, aceleași semnături cu pixul legat cu ață. Digitalizare, nu glumă. Doamnele de acolo nu au nicio vină. Au fost amabile, bănuiesc că nici ele nu se simt comod cu atâta lume pe cap. Dar atât se poate la noi. Trâmbițăm, trimitem comunicate de presă, criticăm că ceilalți nu au făcut. Atât! Atât fac cei ce se află acum la putere.
Digitalizarea administrației înseamnă eficiență și transparență. Înseamnă arhivare electronică a documentelor care, odată digitalizate, pot fi căutate și accesate oricând și de oriunde. Înseamnă simplificarea procedurilor și eficiență – ceea ce scurtează drumul de la o nevoie a statului la o achizitie și lasă mult mai puțin loc pentru oamenii numiți politic să intervină în proces, făcând totodată tot procesul mult mai ușor de verificat.
Politicienii corupți nu țin neapărat sa plimbe cetățenii de la un ghișeu la altul după ștampile și copii xerox. Asta îi interesează mult prea puțin. Țin însă mult la sistemul netransparent, complicat, întortocheat – pe care ei îl cunosc foarte bine, în care au influență și pârghii care să le asigure bani necinstiți. Odată digitalizat, acest sistem ar începe să lucreze împotriva lor, scoțând la iveală jaful din banul public. Ei bine, din această cauză tărăgănează implementarea digitalizării. Nu vor mai putea fura atât cât ar vrea.
Al doilea obstacol în calea digitalizarii este incompetența. Clasa politică și administrația este plină de personaje dubioase, cu diplome false, plagiate. Ei nu ar putea face față unei schimbări digitale, pe care ei o cunosc doar din conferințe sau din declarațiile sforăitoare ale politicienilo de la televizor. Mulți abia deschid calculatorul, iar dacă îl deschid o fac pentru facebook sau solitaire.
Apropo’s – la Agenția pentru Digitalizarea României trebuie să mergi personal să semnezi un contract. Cu pixul digital!
Am 66 de ani, țin în portofel o bancnotă (dezinfectată) de 100 lei, pentru orice eventualitate, în rest plătesc prin NFC (și nu înțeleg de ce se dau și în acest caz chitanțe, și încă două!, pe care eu le refuz)