(O părere subiectivă despre primul tur al alegerilor prezidențiale)
Cred că toată lumea are nevoie de luciditate, atât cei cu influență și putere, cât și cetățenii de rând. Liderii partidelor politice din România (mă refer în primul rând la cele pro-europene, progresiste și pro-democratice), au nevoie și mai mare de luciditatea și voința necesară pentru a răspunde la întrebarea zilei: NOI CU CINE VOTĂM?
Poate că Elena Lasconi pare a avea mai puțină experiență politică, sunt și opinii că o țară trebuie condusă de un bărbat, eu zic că nimeni nu a învățat nici meserii și nici arta politicii la grădiniță. Iar dacă ai consilieri buni, și asculți de ei, poți lua decizii bune. Important mai este și să le duci la bun sfârșit.
Consider că liderii politici responsabili (din fruntea partidelor și din elita conducătoare) trebuie să susțină concret, direct, ferm și cu toate mijloacele pe candidata calificată pentru turul doi al prezidențialelor, ca ea să devină un fel de Maia Sandu a României. Că dacă cei în cauză nu o vor suține cu toate forțele, resursele și convingerea, atunci riscă și riscăm, ca țara noastră să devină o a doua Bulgarie, instabilă politic, neguvernabilă. Și atunci un imitator de Mesia, un fan al Moscovei, ajunge la Cotroceni. Drept urmare, Roexitul și ieșirea din NATO ar devenii realități sumbre, și am ajunge în scurt timp satelit al Kremlinului.
Este evident că fiecare partid vrea să obțină cât mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica viitoare, să aibă reprezentare legislativă cât mai mare, că și subvențiile se dau proporțional cu numărul de parlamentari aleși. Sau pentru unii se pune dacă vor trece sau nu vor trece de pragul electoral. Să facem un exercițiu de aritmetică simplă: cumulăm procentul celor doi candidați suveraniști (C. G. și G. S.) 23+14=37. La care mai putem adăuga și pe cei nehotărâți care vor fi luați de valul de ascencensiune și pe fanii doamnei SOS (eventuali cu fugari de la PNL sau PSD, care simpatizează cu primii și imediat se face o majoritate necesară formării guvernului. Și de Crăciun Moșul ne poate aduce guvernul și „pacea” suveraniștilor sau patrioților. Nici varianta remizei parlamentare nu este exclusă, și atunci să vezi instabilitate guvernamentală/politică și serii de alegeri anticipate. Instabilitatea politică urmată de instabilitate economic, inflație, scăderea nivelului de trai (și așa nu foarte ridicat.
Înainte însă, ca să devină clar și deschis, s-ar cuveni ca liderii vechi și noi ai partidelor tradiționale perdante în acest prim tur (PNL, PSD și nu în ultimul rând și UDMR) să-și ceară scuze pentru gesturile/faptele lor de denigrare și de încercare de compromitere din campania electorală făcute la adresa ei.
Și apropo de compromitere și defăimare: sunt convins că deja se fabrică materiale compormițătoare la adresa posibilei Doamnei de Fier a României, cu experți mercernari în compromat. Deja primul clasat o denigrează la grosso modo: „am văzut ieri cum prin manipulare au fost scoşi tineri în stradă. Aşa cum i-a scos în stradă, aşa îi va scoate şi la război.”
Acest prim tur al prezidențialelor vine cu multe învățături pentru politicieni, lideri, sociologi, consilieri politici și experți de media: cei care sunt în diverse funcții și au acces la informații confidențiale sau rapoarte ale serviciilor, cu ce pot să-și explice (și dacă află să ne spună și nouă) că nu au știut despre fenomenul Georgescu, deși în presă au apărut mai devreme semnale în acest sens. Sondajele din săptămânile trecute îi dădeau 5-6 procente, unul singur în jur de 10 %. Chiar și primele exit-polluri de duminică, de la ora 21, nu-l dădeau învingător. Mă gândesc că aceste sondaje și exit-polluri au costat nu puțin. Este adevărat că este și o categorie de alegători, cetățeni nesinceri, care ori nu răspund dacă sunt chestionați (este dreptul lor!), ori nu spun adevărul.
Întreb și eu retoric: serviciile secrete nu au știut nimic? Dacă nu au știut, atunci sunt plătiți degeaba. Mă refer la date despre filiera rusă și legionară ale candidatului câștigător în primul tur. Dacă au știut și nu au raportat (președintele Iohannis a declarat că nu are informații în acest sens), atunci au încălcat legea sau, și mai grav, sunt complicii lui.
Apoi despre efectul sau succesul ieftin al fenomenului-TikTok, ce ziceți? Ulterior ne poate costa mult? Chiar foarte mult! Ar fi și alte aspecte, dar să mai lăsăm chestiuni de analizat de experți și analiști.
Calificarea în turul doi al prezidențialelor este o mare, chiar foarte mare provocare pentru Elena Lasconi și echipa sa. Sper că va deveni Maia Sandu pentru România și nu Viorica Dăncilă. De asemenea, nutresc speranța ca USR va fi demnă de numele ei și va Salva România. Iar medaliata de argint din primul tur va putea deveni Campioana Noastră!
László László
[…] că o țară trebuie condusă de un bărbat, eu zic că… Articolul Despre luciditatea necesară apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Nu cred că ar trebui să vedem așa radical situația în care va fi ales domnul Georgescu la președinție. Nu se va întâmpla nimic din ce vorbește mass media aservită. Vom rămâne în UE și în NATO indiferent cine va fi președinte. Ar trebui să fiți mai obiectivi și echidistanți in a susține campania electorală. Și oamenii s au saturat de partidele așa zis tradiționale care au dat numai corupți.