Despre liberalismul basescian

Devine tot mai evident faptul ca platforma politica a lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu ar avea nici o sansa de izbanda, daca nu ar avea parte de o sustinere prezindentiala… Cei doi amintiti mai sus stiu (pe pielea altora) ca, in anii care au trecut de la Revolutie, toti fondatorii de noi partide au esuat in tentativa lor de a se impune pe scena politica. Majoritatea initiativelor de acest gen au la baza resentimentele unor anumiti politicieni, loviti la un moment dat in orgoliu, si care au incercat sa demonstreze ca, in fond, ei nu sunt altceva decat niste lideri autentici. Ei bine, aflati in situatia respectiva, Teodor Melescanu, Petre Roman sau Victor Ciorbea au demostrat ca sunt incapabili sa atraga electoratul de partea lor, daramiteri sa ajunga in cercul puterii. Tragand concluziile de rigoare, nu ne ferim sa sustinem ca noutatea platformei lui Stoica si Stolojan consta in sprijinul oferit de catre o parte importanta dintre actorii cei mai activi pe scena politica, in speta presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat. Mergand mai departe cu ipotezele, platforma celor doi aduce in discutie un subiect extrem de interesant si controversat, in acelasi timp. Si anume, dupa toate probabilitatile, initiativa politica a lui Stolojan si Stoica are finalitatea in realizarea unificarii dintre liberalii nemultumiti de actuala conducere a partidului si democrati.

Inca de la lansarea noii platforme liberale, s-a putut deduce ADN-ul mesajelor transmise de cei doi liberali razvratiti. Cum era lesne de inteles, dupa cate a avut de indurat de pe urma relatiei cu Tariceanu, Stolojan nu s-a putut abtine sa nu-si exprime dezgustul fata de actualul presedinte al PNL, in timp ce Stoica a facut publica, destul de succint, teoria privind orientarea politica a platformei lor. De remarcat ca in toata aceasta teorie, un element important in ecuatie il reprezinta o oarecare apropiere de Traian Basescu.

Constientizand pericolul ce sta la panda, in ultima perioada, in interiorul PNL, au inceput sa se contureze tot mai multe voci care sustin reintegrarea lui Stolojan si Stoica in partid. Cu toate acestea, intre liberali exista anumite grupari care nici ca vor sa auda de aceasta ipoteza, acestia exprimandu-si cu tarie opinia potrivit careia cei doi exclusi nu mai au ce cauta la masa lor. Vazand cum stau lucrurile in PNL, nu putem decat sa remarcam ca diferentierea dintre cele doua conceptii este una totala, poate chiar fatala (termen folosit nu doar de dragul rimei), ea fiind deja mai mult decat vizibila, cu tendinte reale de accentuare in perioada urmatoare. Si asta, in contextul in care, deja, ne este tot mai greu sa ne dam seama ce este acela un liberal.

Leave a Comment