Daniel Săuca
15 ianuarie ne găsește iar departe de Eminescu, de poezie, de cultură, în general. Pandemia apasă și asupra culturii. Nu doar pandemia. Nu de puține ori, epidemia cu noul coronavirus e o scuză. Tu mai ai chef să citești în vremurile astea? Sau: cine mai are timp să citească? Firește, nu e vorba numai despre lecturi. Un amic sublinia dramatic: s-a stopat tot ceea ce era pentru sufletul omului. Poate nu chiar s-a stopat: s-a „mutat” în online. Unde e prea multă înghesuială, bulibășeală, dezordine axiologică. Așa e și în societate. Precum în online, așa și în offline. Mi-e dor și mie de un concert live la Zalău, de o lectură publică a unui scriitor român într-un liceu ori de un festival de folclor. Ei, uită că nu se pot organiza „față către față” asemenea manifestări (și altele) nici la începutul anului 2021 decât cu restricții, ceea ce dăunează și manifestării în sine. Probabil, în acest an „se va drumul” și culturii așa cum o știam. Vom reveni, totuși, la normal? Înțelegând prin asta starea de dinaintea pârjolului epidemic. Nu prea cred. Mă aștept la „altceva”, și la continuarea degradării culturii și educației de tip clasic. Și apoi, fiecare înțelege ce vrea prin cultură, și din cauza lipsei politicilor publice în domeniu. Până când oficialii și politicienii de tot felul nu vor considera cultura decât un domeniu „bugetofag” nu se va întâmpla nimic deosebit pe „frontul” reclădirii unei societăți ce măcar să arate un minimum de respect Cuvântului, Muzicii, Cărții… În rest, e plin și de petiții și scrisori deschise, probabil și pentru că noua putere încearcă să-și „planteze” oamenii în tot felul de funcții, dacă se vor înțelege în trei… 15 ianuarie ne găsește iar departe de Eminescu, de poezie, de cultură, în general. Pandemia apasă și asupra culturii. Nu doar pandemia. Nu de puține ori, epidemia cu noul coronavirus e o scuză. Și ce scuză!…
P.S.: Puteți citi în primul număr din 2021 al revistei „Caiete Silvane” și răspunsurile la o anchetă despre consumul cultural în pandemie.
Dacă tot vorbim de Eminescu, e bine să știm că sintagma de ” ciuma roșie” a folosit-o prima dată Luceafărul poeziei românești, se referea la liberali !