De ce sa mergem la alegerile locale

Partidele din Romania par mai preocupate ca niciodata in acest an de alegerile locale. Intotdeauna acestea au deschis drumul spre arvuniea unor zone care au fost apoi cruciale pentru alegerile legislative, mai ales prin mulgerea resurselor administrative in folosul unui partid, sport national practicat cu talent de mai toti alesii nostri. Dar in acest an importanta lor este probabil cea mai mare. Datorita intrarii de fonduri europene in cantitate mare, incepind cu acest an, alesii chiar vor fi in situatia de a face ceva pentru votanti, netezind astfel drumul pentru alegerile legislative. Acestea vor fi eliberate de influenta prezidentialelor, care nu se mai tin in acelasi timp, deci cresc sansele ca oamenii sa se orienteze dupa presedintele Consiliului Judetean sau primar atunci cind voteaza un partid, si nu dupa candidatul la presedintia tarii, ca pina acum. In plus, pentru prima data acesti presedinti de consilii judetene sint alesi direct, ca primarii, desi dintr-un singur tur. Toate acestea cresc miza alegerilor locale. Si e firesc sa fie asa. Intr-o tara europeana, pentru votanti ar trebui sa conteze mult mai mult cine e primar sau presedinte de CJ decit cine e parlamentar. E gresit sa credem ca parlamentarul poate rezolva probleme locale. Atunci cind incearca, e cel mai probabil presat de clienti politici si interventia are sanse sa fie corupta: se trec legi de scutiri de taxe sau datorii de exemplu, cum nu vrem sa mai vedem. Ca primarul sau presedintele de Consiliu Judetean sa conteze insa, ei trebuie sa fie imputerniciti total, adica sa se bucure in sfarsit de autonomie financiara, cum rareori s-a intimplat la noi. Tot Parlamentul acesta a promulgat anul trecut derogari de la legea finantelor locale, impartind discretionar chiar fonduri unde legea spune clar cine trebuie sa ia si cit.

Dar am intrat in Uniunea Europeana, si oricit de corupte ar ramine partidele, e limpede ca forta liderilor locali va creste fata de cea a liderilor nationali. Unii se tem ca asta va face si mai puternici pe baronii locali. E adevarat ca bugetul PSD, in valoare de 9.563.921 lei (2.660.000 de euro), a fost sustinut anul trecut in special de baronii locali. Dar eu cred ca e un lucru bun, daca votantii tin ochii deschisi, au un comportament avizat si critic, si fac singuri ceea ce asteapta de la presa sau societatea civila, adica sa trieze pe candidati in functie de ceea ce stiu despre ei, de ceea ce i-au vazut facind pe plan local atunci cind au avut vreo pozitie oarecare, nu trebuie sa ne temem de alegerea locala directa. Daca votantilor insa nu le pasa, daca ei cred ca e OK ca primarul Radu Mazare al Constantei sa puna japca pe terenuri de pe malul lacului, sa puna bariere pe unde are el chef ca sa perceapa impozite pe la trecatori, sa foloseasca banii publici ca sa plateasca firme de avocatura sa il apere de DNA, sau daca locuitorii din Gorj chiar vor sa puna pe dl Morega, care sa stringa cotizatii de la agentiile de stat pentru buzunarul de partid, judetele vor ramine niste oite de muls si atit. Sa fie clar ca Dumnezeu din ceruri nu o sa se pogoare asupra Constantei sau Jiului sa faca ordine acolo unde votantii au toata puterea, dar nu o folosesc.

Partidele contribuie si ele, negativ, desigur, la transformarea dreptului de a alege intr-o frustrare a votantilor ca nu au de ales. Dl. Bogdan Olteanu, care din

speranta PNL a ajuns purtatorul cuvintelor care nu ar trebui niciodata spuse, a declarat la BBC ca daca altor partide nu le crapa obrazul de rusine cu candidati penali, de ce sa le crape liberalilor. Cu aceasta frumoasa filosofie, nu ne mai ramine, daca avem vecini care golesc olita de pe balcon, sa facem toti la fel. Iaca asa vom face din Europa un morman de gunoi, in loc sa faca ea din noi un loc mai acceptabil si mai curat. Sa fie posibil ca votantii sa aiba in fata intr-un judet numai candidati corupti, numai candidati penali? Eu nu cred. Justitia la noi se misca asa de greu, ca nu sint multi trimisi in judecata. Aceia care sint, nu ii votati! Ca un procuror sa urneasca la noi o ancheta trebuie sa existe dovezi serioase. Ce va iesi din proces, unde e loc de multe interventii, nu mai conteaza, dar nu votati oameni despre care stiti ca sint urmariti penal, decit daca chiar va place sa fiti condusi de infractori. Nu se poate sa nu fie candidati mai curati. Votati-i indiferent de la ce partid sint.

Coalitia pentru o Guvernare Curata, formata din mai multe organizatii neguvernamentale si sindicate va pregati o informare despre candidatii la fotoliul de presedinte de consiliu. Urmariti pe www romaniacurata.ro si veti sti cine sint candidatii dvs. Cititi presa locala si nationala si veti afla si cine sint candidatii la primarie. Fiti pe faza la alegerile astea locale, sau banii mai multi care vor intra in judete odata cu integrarea europeana risca, in loc sa mearga in drumuri sau scoli, sa ajunga iarasi in buzunarele acelorasi smecheri eterni. Nu v-o faceti cu mina dvs.

Leave a Comment