Cu siguranță, orice stat are nevoie de bugetari ca să poată funcționa. De altfel, nimeni întreg la minte nu ar putea susține că lipsa funcționarilor publici ar ajuta la ceva. Dimpotrivă. Însă, când un guvern (indiferent de culoare lui politică) își canalizează întreaga atenție asupra acestui segment, căruia îi dedică aproape întregul program de guvernare, neglijând complet mediul privat, cu siguranță ceva nu este în regulă.
Chiar dacă înțeleg perfect strategia celor de la PSD, prin care își sprijină și, totodată, își fidelizează bugetarii şi pensionarii, nu pot fi de acord cu acest gen de atitudine dusă în extrem, într-o singură direcție. Sigur, la cum se prezintă lucrurile în acest moment, PSD și-a asigurat deja o majoritate confortabilă ca putere politică, însă pe termen lung acest lucru se va dovedi o strategie sinucigaşă. Și, din păcate, nu doar pentru PSD, ci pentru întreaga țară. Pentru că nicăieri, în niciun stat de pe această planetă, rotițele unei economii nu se învârt și, implicit, nici motorul societății nu funcționeză fără susținerea mediului privat.
Nu știu câți dintre voi ați remarcat că de la preluarea puterii în România, zilnic, la buletinele de știri, reprezentanții PSD au aproape un singur subiect pe care își „canalizează” declarațiile: salariile bugetarilor. Strategia, cum spuneam, e bună, însă foarte periculoasă pentru toată lumea. Să vorbeşti aproape în fiecare zi despre cât de mult vor creşte salariile oamenilor din sectorul bugetar, fără să amintești măcar din greșeală despre un program, două, acolo, de susţinere a mediului privat, arată cât se poate de clar cu putință că „privatul”, în concepția actualului Guvern, nu este altceva decât o „vacă de muls”. Sau, mai grav, de sacrificiu. Pentru că toate majorările salariale şi creșterea de pensii se fac, evident, pe spatele mediului privat. Spre exemplu, majorarea necontrolată a salariului minim pe economie s-a dovedit deja o soluție greșită, astfel încât mii de afaceri au fost puse pe butuci, ceea ce a generat evident și creșterea numărului de șomeri.
Ce nu a înțeles până la această oră PSD este că Guvernul Grindeanu este (sau ar trebui să fie) al României. Adică, mai explicit, ar trebui să fie Guvernul meu, al tău, al tuturor românilor, și nu doar al bugetarilor, pensionarilor şi al asistaţilor social. Deocamdată, însă, acest lucru pare o utopie, ceea ce crează diferențe enorme între sumele pe care le câștigă, lunar, angajații de la stat și cei din mediul privat. Iar falia care s-a căscat deja între cele două segmente se mărește de la o zi la alta, ceea ce denotă amatorismul și lipsa de responsabilitate a celor care astăzi decid. Nu cred că spun lucruri mari, însă dacă cineva nu-i va targe de mânecă pe actualii guvernanți, să îi aducă rapid cu picioarele pe pământ, riscăm să ajungem în fața unui blocaj socio-economic de toată frumusețea. Dar ce mai contează acest lucru, atâta timp cât proverbul „dezbină și stăpânește” este principala strategie care i-ar putea scăpa pe penali de ghearele legii? Nu-i așa că toate au o explicație?
Nemuritorul Iliescu ne-a lămurit recent că „în loc să strângem rândurile în jurul guvernului (…) sunt indivizi şi forţe interesate să cultive discordia” prin faptul că protestează împotriva grațierii politicienilor hoți!
..”.isi fidelizeaza bugetarii si pensionarii”….. Care pensionari ? Poate cei cu pensiile nesimtite. Caci ceilalti, cu pensii de 1200 lei dupa 46 de ani in campul muncii nu cred ca o sa le mai dea votul. Deci isi fidelizeaza si pensionarii din sectorul bugetar. TOTUL PENTRU BUGETARI!