Cu ochii pe butelie

Una dintre intrebarile ce le brazdeaza pedelistilor existenta este legata de viitorul PDL. Mai precis, daca mai pot face ceva portocaliii pentru a ramane la guvernare, intr-o formula sau alta, si dupa alegerile din noiembrie?

In conditiile date, masivele plecari din PDL inregistrate in ultima perioada arata ca partidul nu mai are forta de a transmite in randul membrilor, in acest an electoral, niciun mesaj de solidaritate. Mai mult de atat, PDL pare incapabil sa mai ofere, astazi, cu doar doua luni inaintea alegerilor locale si cu jumatate de an inaintea scrutinului pentru parlamentare, speranta ca va fi luat si el intr-un mic calcul in viitoarele combinatii guvernamentale.

Iluziile cu care s-au hranit, pana de curand, oamenii lui Basescu se intorc, astazi, impotriva lor. Inainte de a ne intreba unde unde sunt liderii partidului, am vrea sa aflam care sunt acestia? Evident, pe hartie, este Boc, dar de frica plecarilor masive acesta s-a ascuns in boscheti, reactivandu-l pe Vasile Blaga – omul in a carui carca au fost aruncate responsabilitatile alegerilor din acest an. Astfel, pedelistii cu carnet de partid au o alta mare dilema: cine conduce, practic, astazi, PDL? Dar maine? Insa, acesta este un alt subiect.

Cred ca este una dintre cele mai grave situatii prin care poate trece un partid in pragul alegerilor. Nu imi aduc aminte ca in instoria postdecembrista sa mai fi existat un partid care sa fi fost atat de demotivat si de lipsit de vlaga in a aborda scrutinul, cum este, astazi, PDL.

Pentru multi dintre membrii PDL, totul pare sa fie pierdut inca de pe acum. Altii, mai optimisti, asteapta ca partidul sa moara odata cu speranta. Acestia si-au facut unele socoteli, ca de exemplu USL sa nu obtina 50 la suta. In acest caz, Basescu nu va fi obligat de Constitutie sa numeasca un premier din USL. Ca urmare, sub presiunea exercitata de presedinte, la fel cum s-a intamplat in 2008, ceilalti parlamentari din afara USL, care ar fi peste 50 la suta, vor putea fi convinsi sa sustina un guvern din care PNL si PSD sa nu faca parte. Daca logica dupa care se deruleaza politica romaneasca pare sa confirme, fie si ipotetic, aceasta teorie, lucrurile sunt ca si rezolvate din punct de vedere constitutional. Pare o strategie imorala, atata timp cat lasi pe dinafara o alianta votata de aproape 50 la suta dintre alegatori, insa nu trebuie sa uitam ca politica se face in catacombe, si nu in sala de judecata. Doar ca portocaliii nu ar trebui sa se imbete cu apa rece. Un astfel de scenariu pare mai degraba utopic decat realizabil. Si-apoi, sa nu uitam ca PDL are acum in sondaje un procent intre 15 si 20 la suta, in timp USL are sanse mari sa obtina putin peste 50 la suta din voturile electoratului, rezultat care ar clarifica situatia.

Singurul lucru pe care pedelistii il mai pot face este sa astepte. Da, sa astepte o greseala din partea celor de la USL, o greseala care sa grabeasca declinul uslasilor. Ca vrem sau nu sa admitem acest lucru, in sinea noastra stim cu toti ca, mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va intampla. Singura necunoscuta este legata de momentul in care se va produce cataclismul…

Leave a Comment