O simpla tamponare intre doua autoturisme pare sa fie inceputul unei aventuri. Incepe cu formularul de constatare amiabila, in cazul in care soferii, avand asigurarea obligatorie in termen, se hotarasc pe propria raspundere caruia ii apartine vina. Se cauta un formular si se completeaza, fara implicarea politistilor. Cum? Dupa buna stiinta sau plac, ca acei care s-au gandit sa-l scoata pe piata au uitat sa precizeze unele informatii clare despre completarea informatiilor in mod corect. Tinand cont ca acesta este singurul document prin care se pot recupera banii de la firmele de asigurari, este destul de riscant pentru a pune intreaga fapta in carca unui act semnat de comun acord de ambele parti.
Nu ar fi o prea mare problema, decat in cazul in care firmele de asigurari se dau in spate cand vine vorba de achitarea contravalorii daunelor suferite. Si se intampla destul de des, mai ales la societatile de asigurari mici, nou intrate pe piata, ale carui capital le permite si nu prea sa rascumpere proprietarii masinilor avariate de asiguratii la aceste firme.
Pentru dovezi solide, cel mai sigur este prezentarea soferilor la sediul biroului de tamponari. Se intocmesc documentele aferente: procesul verbal de constatare, in care apar si daunele provocate, vinovatia partilor implicate si autorizatia de circulatie. Urmeaza un intreg show: timp pierdut, alergatura dintr-o parte in alta, bani, cunostinte etc. Se intocmeste devizul de lucrari si se prezinta la firma de asigurari spre aprobare. Aici, alta distractie. Societatea retrage din suma totala valoarea TVA, uzura masinii, pana ce proprietarul mai ca trebuie sa scoata bani din buzunare sa-si repare autoturismul. In acest caz, cel mai bine este inmanarea cheilor masinii celor de la firma de asigurari pentru reparatii ca la carte. Daca, totusi, suma aprobata acopera devizul de daune, detinatorul masinii poate rasufla usurat, insa doar in momentul intrarii banutilor in contul personal.
Alti bani, alta distractie. Pana la finalizarea lucrarilor, omul sta cu mainile incrucisate peste piept ori in par, dupa caz, pana ce masina da sa arate precum inainte de tamponare.
Daca lucrurile nu merg, insa, la fel de roz precum cele prezentate mai sus, totul se rezuma la instantele de judecata. Fara documentele intocmite de politisti, formularul de constatare amiabila este doar apa de ploaie. Acesta poate fi contestat cu usurinta de soferul vinovat, cel responsabil in trafic ramanand cu buzele umflate. Ba chiar, prin absurd, poate fi obligat sa recompenseze el soferul vinovat, ca in ziua de astazi, totul este posibil.
Asa ca, mare atentie! Ce-i in mana, nu-i minciuna!