La nivelul opiniei publice din Romania, s-a instalat o stare de asteptare enorma. Aflata in fata efectelor din ce in ce mai dure ale crizei, lumea se uita cu speranta la mana salvatoare a statului. Insa, din nefericire, bietii oameni se uita degeaba. Desi economia de piata nu a avut o trecere prea mare in fata romanilor in ultimii zeci de ani, azi, bruma de incredere in ea este de-a dreptul zdruncinata. Toata aceasta stare de tensiune este indusa de impotenta Guvernului in ceea ce numim noi gestionarea crizei. Oricum, nimic din ceea ce a facut pana in prezent acest Executiv Boc, nu a adus macar o clarificare a situatiei, daramiteri o rezolvare a ei. Mai mult, majoritatea masurilor anti-criza anuntate cu nonsalanta de premierul Boc pe toate posturile de televiziune, pana la urma s-au dovedit a fi unele dintre cele mai nepopulare decizii luate de vreun Guvern in ultimii 20 de ani. Ceea ce nu face alceva decat sa stimuleze si mai mult efectele crizei cu care ne confruntam.
Social-democratii lui Mircea Geoana se uita din ce in ce mai chioris la cota unica si privesc la impozitul progresiv ca la o mana cereasca, uitand ca, pana in 2004, ascunderea veniturilor reale era un sport national.
Cu certirudine, viziunea pesedistilor este una de stanga, si anume aceea ca bogatii care au beneficiat de pe urma cresterii economice trebuie acum sa traga mai tare la finantarea bugetelor publice, pentru a preintampina efecte sociale nefaste precum cresterea somajului si taierea ajutoarelor sociale. Insa, nu-i poti obliga pe cei harnici si cu initiativa sa-i tina in carca pe lenesi sau pe indolenti. Ei bine, in opinia mea, si nu numai, daca statul ar trebui sa faca ceva, atunci ar trebui sa inceapa cu el insusi. Si a inceput, insa in cel mai nefericit mod. In timp ce in anumite tari se taie din salariile bugetarilor cu pana la 20 de procente, la noi statul se imprumuta cu miliarde de euro pentru a achita salariile, pensiile si tichetele de vacanta. Ba, mai mult de atat, Guvernul anunta ca va pune pe liber mii de oameni din sistemul bugetar, ca semn de respect si solidaritate fata de ceea ce se intampla in mediul privat. Masura este, de altfel, o gaselnita idioata care va adanci si mai mult criza in care suntem. Toti acei oameni, aruncati in strada dintr-o simpla miscare din pix, vor deveni someri, categorie care va supravietui din acelasi ban public. Ca sa nu mai amintim de faptul ca majoritatea viitorilor someri au datorii de zeci, poate sute de mii de euro la banci, bani pe care nu-i vor mai putea rambursa. Sub nicio forma. Insa premierul Boc nu se prea gandeste la aceste aspecte. In loc sa reduca salariile bugetarilor cu cateva procente, ceea ce ar fi adus venituri substantiale la bugetul de stat, Guvernul prefera sa sacrifice existentele a mii de oameni. Desigur, in toata aceasta ecuatie, primeaza acelasi factor politic. Si anume, cu gandul la voturile pe care taticu de la Cotroceni le-ar putea pierde in toamna, in urma unor masuri nepopulare, Boc prefera sa puna streangul la gatul catorva mii de oameni, in loc sa reduca salariile a catorva milioane de bugetari. Astfel, taticu poate sa doarma linistit, la noapte. Se pare ca premierul vegheaza pentru el, si numai pentru el. Deocamdata…