Cu carul in fata boilor

Mii de romani care obtin venituri numai din activitati independente s-au inghesuit, zilele trecute, la ghiseele institutiilor statului pentru a-si depune declaratiile pentru contributiile individuale la somaj, pensie si asigurari de sanatate. In teorie, regulile privind depunerea acestor documente sunt aceleasi, indiferent de institutia la care trebuie depuse. In practica, insa, totul s-a dovedit a fi un talmes-balmes, pentru ca lucrurile difera in functie de modul de organizare si chiar de pregatirea functionarilor. Formularele si conturile in care pot fi virati banii pentru pensii si somaj au fost publicate cu intarziere, oamenilor li s-au servit informatii incomplete, unele institutii nu au avut formularele ce trebuiau completate de catre contribuabili, iar functionarii inca invata cu ce se mananca noua lor misiune. Iar toata distractia din aceste zile nu se incheie aici, romanii care inregistreaza castiguri din drepturi de autor fiind nevoiti sa o repete, luna de luna.

De parca depunerea respectivele declaratii nu presupune suficienta bataie de cap pentru omul de rand, acesta trebuie si sa-si calculeze darile pe care le are de platit. In deruta creata, contribuabilul face un gest absolut normal: intreaba functionarul de la ghiseu, care se presupune ca stie ce si cum. Surprize-surprize! Raspunsurile primite variaza de la ghiseul la ghiseu. Ba ca plata se face anual, ba ca trimestrial. Cate capete, atatea pareri! Si, de ce ne miram, de vreme ce nimeni nu s-a sinchisit sa inventeze si niste norme de aplicare a actului normativ.

Nu este pentru prima data cand guvernantii instituie o noua lege, fara a pregati terenul in prealabil, fara a stabili niste reguli clare privind modul de aplicare a noutatilor legislative si fara a crea un adevarat haos in randul contribuabililor. In schimb, au avut grija sa impuna o amenda zdravana, de 5.000 de lei, celor care nu au rabdare de otel pentru a sta la cozile kilometrice doar ca sa-si declare veniturile si, implicit, sa-i dea statului birurile. Totusi, si-au dat seama pana la urma de superficialitatea si iresponsabilitatea cu care au tratat problema, asa ca ministrul Muncii, Mihai Seitan, a iesit la rampa anuntand ca persoanele care nu vor reusi sa-si depuna la timp documentele nu vor fi penalizate. De data asta. Sanctiunile vor curge dupa ce sistemul se va pune la punct.

Premierul Emil Boc nu vede, insa, o problema in faptul ca toti acesti oameni asteapta umili sa le vina randul la ghisee. Ba mai mult, primul ministru sustine cu seninatate ca asa ceva nu exista, ca totul nu este nimic altceva decat o simpla supozitie a jurnalistilor care au incercat sa traga un semnal de alarma cu privire la haosul creat in cele trei institutii: Casa de Pensii, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa de Asigurari de Sanatate.

Leave a Comment