Alexandru Tamba
Între economie și sport există o corelație clară, și anume faptul că o infrastructură sportivă dezvoltată trebuie să aibă în spate o economie dezvoltată. Numai că pentru ca această corelație să funcționeze este nevoie și de o strategie în domeniul sportului. Dacă se dorește ca într-o țară să se practice sport la nivel de performanță, cu rezultate importante la diferite competiții de nivel european sau mondial, este necesar, cel puțin în opinia mea, să existe o strategie pe termen scurt, mediu și lung, în care să se creioneze pe diferite etape unde trebuie să ajungem, cu măsuri în domeniul educațional (cu referire la orele de sport din școli), legislativ (cu referire la legislația în domeniul sportului) și cu măsuri de încurajare a mediului privat pentru sprijinirea activităților sportive.
Dacă suferim de ceva în acest domeniu, al sportului, pe lângă multe alte probleme, una foarte importantă cred că este aceea a necorelării legilor sportive cu măsurile de încurajare a mediului privat de a sprijni aceste activități. Și avem un exemplu concret în proiectul de modificare a Legii educației fizice și a sportului, respectiv Legea 69/2000, prin care salariile sportivilor nu mai pot fi finanțate din bugetele locale. Dacă acest proiect de modificare a legii se va aproba, atunci multe cluburi de sport vor avea probleme serioase, probleme care vor duce chiar la dispariția multora dintre acestea. Poate că pe undeva această modificare este îndreptățită, dar cred că este nevoie de o perioadă de tranziție în care să se modifice și legislația economică, mai ales cea în domeniul sponsorizărilor, astfel încât odată cu interzicerea finanțării anumitor categorii de cheltuieli din bugetele locale (salariile în speță), acest lucru să se poată compensa prin finanțări din mediul privat. Iar această compensare se poate face doar prin îmbunătățirea legislației fiscale, respectiv prin majoarea limitei cheltuielilor care se pot face cu sponsorizarea și care să fie și deductibile fiscal pentru mediul de afaceri. Altfel, de ce ar face cineva cheltuieli pe care să nu le poată deduce fiscal? Și iată cum, într-o perioadă de timp, lucrurile s-ar așeza, sportul să fie finanțat cu precădere de mediul privat și deasemenea s-ar scoate de sub imperiul suspiciunilor finanțarea din bugetele locale.
Sportul a ajuns un domeniu propice pt. escrocii de „finantatori”, care doar „spala” bani, pozand doar in iubitori ai performantei..