Consilierii locali, vechi ori noi, reprezintă pentru multe localități o problemă cu multe necunoscute. O eternă dorință pusă din patru în patru ani pe „așteptare”. Lăsând la o parte faptul că cei mai mulți dintre sălăjeni habar nu au pe cine au pus ștampila, pe buletinele de vot cu consilierii județeni și locali, adevărata problemă începe după alegerea acestora. Îmi amintesc perfect, de parcă a fost ieri. Depunerea jurământului de către consilierii locali zălăuani. Doamne coafate impecabili, domni la patru ace, figuri pe care unii cetățeni le știau din alte “filme”, dar și altele noi, consilierii locali aleși în urmă cu patru ani au jurat în fața oamenilor că îi vor reprezenta în cel mai înalt for local, le vor apăra interesele, le vor rezolva o parte din probleme, cele mari măcar, le vor fi alături, dar mai ales le vor asculta dorințele. Zis și nefăcut.
Au trecut cei patru ani în care, în majoritatea ședințelor de consiliu local la care am participat, peste o jumătate dintre consilieri (ca să fiu indulgent) au reprezentat o prezență pur fizică la masa de ședințe. Au mai ridicat câte o mână, au mai butonat tableta, și cu asta, cam atât. Luări de cuvânt – zero. Luări de guler, atunci când a fost cazul, și slavă Domnului că mereu a fost – zero. Luări de poziție în fața unor proiecte nepotrivite (ca să folosesc cuvinte mai blânde) – zero. Prezență în teren, așa cum primarul a ordonat la începutul mandatului, repartizând fiecărui consilier câte o zonă din municipiu – zero. Cizme de lucru și acțiune în problemele reale ale municipiului – zero. Iar aici fac referire strict la ceea ce am constatat de-a lungul a patru ani, exclusiv o dată pe lună, atunci când i-am văzut pe consilierii locali în exercițiul lent al funcțiunii, de restul nici nu știm, nici eu nici dumneavoastră. Au fost și excepții, desigur, bune și notabile, însă niciuna salutară pentru comunitate și adevăratele ei nevoi. Consilierii locali și cei județeni trebuie să știe din capul locului un lucru foarte important: nu au câștigat la Loto, nu au câștigat acest post prin concurs, prin competențe, prin experiență și expertiză! Nu vreau să vă spun ce i-a recomandat pe mulți, pe acele liste. Știți, mulți dintre voi, cum se obține un loc cu șanse pe aceste liste, în multe din cazuri. Însă, odată aleși, acești oameni trebuie să știe că au fost aleși să ne reprezinte pe noi, cei mulți. Nu pe ei, nu interesele lor, nu interesele politice care provoacă lehamite și greață oamenilor! Consilierul local este portavocea cetățeanului.
De aceea, dacă până acum nimeni nu i-a întrebat pe oameni nimic, nici de proiecte, nici de idei, nici dacă vor bordură, nici dacă vor fântână, măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, acești oameni trebuie să trateze această funcție cu corectitudine și cu mai multă implicare, cu transparență. Consilierii locali odată aleși, nu sunt stăpâni, nu sunt directori, nu dau ordine și nici nu trebuie să se creadă Mafalda. Sunt oameni ca și noi iar mulți dintre ei, având cu totul alte profesii decât cele care ar avea și o legătură microscopică cu administrația și managementul unei localități, nu știu și nu se pricep nici măcar la un punct de pe fișa postului de consilier local ori județean. Această funcție nu este un merit. Este o responsabilitate și un act de încredere și speranță cu care cetățeanul te-a investit! O funcție pentru care ești plătit și mai ales o funcție care îți asigură o grămadă de avantaje, de relații, de conexiuni și îți dau o putere anume, fie ea și falsă, dar care îți poate îmbunătăți substanțial traiul. Foarte bine, însă dincolo de asta, consilierii aleși de noi acum, în aceste vremuri, trebuie să-și schimbe total atitudinea față de această funcție, pentru ca ulterior să se schimbe și tratamentul pe care îl aplică celor care i-au ales. Oamenii s-au săturat să afle din ziare ceea ce s-a decis în locul lor, mereu! Fără să fie întrebați, fără să se cunoască cea mai mică urmă a realității din teren ori un capăt de listă de nevoi.
Ridicăm mâna, dăm bani după cum ne taie capul, cui vrem, unde vrem, alegem noi pentru zeci de mii de oameni pentru că – nu-i așa? – suntem consilieri! Da, este o funcție de decizie și asumare a responsabilității, însă revin la cei patru ani care au trecut, lăsând la o parte excepțiile fericite pe care vi le număr pe degete: în majoritatea localităților și în Zalău, oamenii sunt dezamăgiți de prestația consilierilor! Este un adevăr pe care noile echipe ce se vor așeza comod pe scaune la ședințe trebuie să-l știe. Noi vom fi cu ochii pe ei, iar pe dumneavoastră, cetățenii, vă rugăm să fiți vigilenți și să ne semnalați problemele cu care vă confruntați tocmai prin faptul că acești consilieri nu-și fac treaba. Mergeți peste ei la ședințe, terorizați-i cu întrebări, insistențe, spuneți-vă oful astfel încât să vadă cât mai mulți cetățeni ceea ce au ales și după caz, să-i aplaude sau să-i ia la întrebări. Că în rest, de fițele, pretențiile și datul ochilor peste cap al celor proaspăt instalați, începând cu cel mai mare și terminând cu ultimul magazioner, sincer, ne-am săturat. Ba chiar ne e lehamite, pentru că nimeni nu mai are răbdarea și nici puterea să mai înghită suficiența și tonul acut al celor care vor să-și acopere incompetența cu gargară.
Știe toată lumea că singura preocupare a consilierilor aleși, este indemnizația de consilier. Sunt prea mulți și cu indemnizații prea mari. N consilier local, care a fost „bătut” de soartă sa fie și membru ATOP(?), incaseazâ lunar o indemnizație mai mare decât un salariu mediu pe economie. Și asta pentru o ora, doua de (ne)munca, lunar! In țările civilizate, consilierii aleși au funcții onorifice, pentru ei este o onoare că cetățenii i-au ales!
un consilier local nu castiga asa de mult din indemnizatie, incat sa traiasca de acolo, bani ii face pe negocierea votului si nu pe indemnizatie !
dar daca tot ai adus vorba despre ATOP, nu ar strica sa aruncati un ochi sa vedeti cine sunt cei de acolo, ce fac si cati bani incaseaza pt NIMIC !!
Csuka a fost sef acolo si a numit persoane care nu aveau ce cauta si pe unii care trebuia, nu I-a numit ! totul este politic si nu are nici o legatura cu cometenta !
ATOP ar trebui desfintat sau cel putin sa nu mai fie platiti, pt NIMIC !! caci nu fac nimic si doar isi dau cu parerea si nu au nici o raspundere pt ceea ce fac acolo !!
dar asa este in 100-1000 de comisii sis adunari de tot felul, in care cei numiti politic incaseaza bani fara sa faca nimic !! si poate nu banii sunt problema, ci faptil ca nu fac ceea ce ar trebui sa faca !!
Până când se vor vota liste de partid și nu Oameni, consilierii vor fi niște marionete care ridică mână fără să știe măcar pentru ce…. Trist, foarte trist!
Am venit peste CL cu probleme reale, documente, dovezi, nu ne a ascultat nimeni niciodata. Un teatru de papusi, asa este! Ne-au ras in nas si dupa ce am transpirat explicand, am fost poftiti afara din sala. Pentru asta ne indeamna dl presedinte sa mergem la vot!
unde ma-sa e OTTO ?!?! Unde e relicva care a supt milioanele de pa batrani sa umble el cu masini de sute de mii de euro ?? Unde e gunoiul ? a trecut la PSD ?
dar Danut? si acela plin de bani si nu l-ai vazut odata sa iasa in fata cu ceva? Dar stai asa nu imi amintesc de nici unul de la PNL sa fi facut ceva !! Nici macar vesnicul LABO !!!! Cel care isi vede doar interesele sale !! Acesti oamni nu sunt prosti deloc, dar nu sunt deloc potriviti pt a ne reprezenta ineresele noastre !! Iar cei de la UDMR, pe astia i-au interesat doar „negocierile”, au supt de la Coimt 100.000 de euro sa schimbe piatra pe soclul lui Weselwni si au mai si pus peste noapte o statuie sub poala lui weselwni, fara nici un aviz sau autorizatie !!
L a pus pe fi-su pe listele de consilieri UDMR. Are grija batrânul de beizadea, nu ti face griji!
consilierii locali desigur, daca ar fi fost verificati asupra competentelor …. inainte de a fi trecuti pe LISTA de consilieri locali , nu ar trebui sa se intample ca in sedintele stabilite de primar sa existe cazuri de incompetente. Atunci cand se discuta o problema a comunitatii , consilierii trebuie sa se pronunte in cauza conform legislatiei in domeniu, desigur in interesul cetateanului care la votat.DAR ce parere aveti de altfel de procedurii reale cum ar fi: PRIMARUL ales X, intra in sedinta …. anumta ordinea de zi / pune problema , se supune la VOT… si AMENINTA pe consilieri DACA NU VOTATI CUM SPUN EU >>>>NU VA MAI PLATESC si paraseste sala de sedinte ??????