Orice om sănătos la cap și cu o logică funcțională se gândește, atunci când aude expresia “spor vătămător”, la faptul că, prin munca prestată, cel care beneficiază de acel spor este expus mai mult sau mai puțin unor riscuri ce îi pot produce la un moment dat o vătămare, fizică (accidentări, răniri, boli grave) sau psihică (prin stres sau surmenaj). În linii mari, definiția sporului vătămător cam asta ar fi, pe înțelesul tuturor. Dar, cum una e definiția și alta e realitatea, citiți si vă cruciți suplimentar în Săptămâna Luminată:
Recent au fost publicate pe site-urile oficiale ale Camerei Deputaților și Senatului niște cârduri de liste halucinante, doldora de sume și sporuri încât abia le mai suportă internetul. Îi sfătuiesc pe cei sensibili, pe cardiaci și pe cei care se oftică ușor atunci când văd că alții o duc mai bine, să nu mai citească acest editorial pentru că, odată citite, datele nu mai pot fi șterse din memorie, grosolănia și sfidarea din aceste tabele fiind de proporții galactice.
Așadar, concret, Grilele de salarizare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, valabile din 31 martie (nu au pus 1 aprilie pentru că sigur am fi crezut că e o păcăleală), arată că personalul din Parlament primeşte spor pentru condiţii vătămătoare cu sume cuprinse între 285 de lei și 3.000 lei. Nu mai e nevoie să specific că sporul e spor, deci discutăm de o sumă extra, ce se adaugă cu mare bucurie la sfârșitul fiecărei luni salariilor angajaților care muncesc în Palatul Parlamentului.
Așa cum probabil ați bănuit în timp ce pizma a început să vă roadă, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului şi-au dat grosul, ca de la nași la fini, un spor de condiţii vătămătoare de 15 la sută. Când zici 15, te gândești că e cam mică… (cifra) dar vorba aceea, mică-mică, dar ridică: luați de stați jos și aflați că asta înseamnă, lunar, în plus la salariu, fix 3.029 de lei – să trăiască, la mulți ani! Continuăm cu șeful de departament. Această categorie căreia Dumnezeu i-a pus mâna pe căpuț, poate primi un spor de condiţii vătămătoare cuprins între 2.064 de lei şi 2.315, în timp ce director general din cadrul unei Camere a Parlamentului primeşte un spor pentru condiţii vătămătoare cuprins între 1.962 şi 2.315. Doamne-ajută, să fie primit!
Un șef de birou, nu contează ce birou, că-s multe și mărunte în palat, ia un spor de peste 1.500 de lei, atașat ca marca de scrisoare la un salariu de bun simț, de peste 100 de milioane vechi și amărâte. Posibil ca prin birourile acelea să fie vulcani activi sau crocodili ascunși prin dulapuri, altfel, nimeni n-a reușit până acum să găsească un raționament care să lege biroul de „condițiile vătămătoare”. Legenda spune că pe vremuri, unui șef de birou i-a căzut o sticlă de whisky în cap în timp ce deschidea fișetul, iar un consilier s-ar fi înecat cu salivă în timp ce visa urât la o ședință de lucru – de acolo ar fi pornit totul.
Poate sunteți curioși ce salariu are o stenodactilografă. Sporul este, de această dată, decent, de 500 de lei, care vine de mânuță lună de lună cu un salariu de până la 3.200 de lei.
Cele mai mici sporuri pentru condiţii vătămătoare le au muncitorii necalificaţi. Un tapițer, un tinichigiu, tâmplar sau un spălător auto beneficiază de un spor, culmea, invers proporțional cu riscurile la care este expus prin ceea ce face. Astfel, la un salariu de 3.000 de lei, sporul este de aproximativ 400 de lei. Normal că în cazul unui tinichigiu probabilitatea să se accidenteze în câmpul muncii este cu mult mai mică decât în cazul unui șef de birou care și-ar putea scrânti oricând degetul mijlociu în timpul scărpinatului. Aș mai aminti bucătarii (spor pentru condiții vătămătoare 750 lei, lunar) dar și barmanii de la Parlament care pot oricând să prezinte amețeli și să dea cu tărtăcuța de tejghea, astfel încât, la 3.500 de lei salariu lunar se adaugă cam 750 de lei spor de condiții vătămătoare pentru barmani, ca să se învețe minte și ăștia. Nici liftierele nu au fost uitate, și ele primesc un spor de 450 de lei la un salariu lunar de 2.700 de lei.
Închei într-o notă „pozitivă” și vă spun că un consilier de parlamentar care câștigă între 9.500 lei și 13.500 de lei, ia un spor mediu între 1.000 și 1.400 de lei, lunar. Așa e la noi. Unii beneficiază, fără nici cea mai microscopică urmă de merit, de sporuri de “condiții vătămătoare” la locul de muncă (prin mașini, birouri, pe vreun fotoliu, la bar etc) în timp ce, în cazul celor mai mulți români, singura “condiție” în care sunt incluși este condiția de rahat în care trăiesc.
Da’ spor de hemoroizi, pentru șezut mult, nu și-au dat? Sau urmează?