Asa cum se evalua in urma cu cateva saptamani, cresterea TVA si scaderea salariilor nu au rezolvat mare lucru. Dar, cine a fost idiotul care a crezut ca aceste masuri anti-sociale vor conduce la redresarea economica a tarii? Ce am rezolvat, totusi, punand in practica aceste hotarari? Desigur, am castigat doar timp, insa variantele inventate de Traian Basescu nu pot alimenta suficient bugetul fondului de pensii, cel de somaj sau sanatate. Ca, de altfel, in urma cu doua luni, Romania supravietuieste pe credit, in continuare.
De ce? Pur si simplu, pentru faptul ca niciun partid politic nu indrazneste sa isi asume, de exemplu, reducerea pensiilor si a ajutoarelor sociale. Costul politic al perspectivei taierii lor a bulversat deja scena politica, intr-o singura luna, intr-un mod violent si fara precedent. PDL a coborat pe locul trei in preferintele electoratului, iar PSD e atat de sigur pe el, incat apreciaza ca nu mai are nevoie de o coalitie cu PNL pentru guvernare.
La aceasta ora, chiar daca unii lideri politici se feresc sa ia in calcul o astfel de posibilitate, PDL este foarte speriat de posibilitatea pierderii puterii in urma unei destramari a coalitiei guvernamentale.
Astfel ca democrat-liberalii au facut pasul inapoi si au renuntat sa mai impoziteze pensiile printr-o ordonanta de urgenta, ajungandu-se astfel la cresterea TVA. Fara sa fii specialist in domeniu, este evident ca aceasta masura a avut efectul aplicarii unei lovituri de maciuca in moalele capului economiei. Ei bine, din acel moment, pseudo constient de situatia in care ne aflam, ministrul Finantelor se scobeste intr-una sa gaseasca variante la aceasta decizie, cum ar fi impozitarea tuturor veniturilor (deci inclusiv a pensiilor) sau trecerea la impozitarea progresiva. Si toate aceste hotarari trebuie luate pana la primavara, atunci cand ne asteapta un nou imprumut FMI.
Pe de alta parte, este cat se poate de real ca, la presiunile clientelei, PDL are ca singure obiective prelungirea perioadei de guvernare si supravietuirea politica, in orice fel de conditii. Acest lucru ar putea duce la o criza politica in relatia dintre Cotroceni si Palatul Victoria. Nu va ganditi la o criza intre tatuca Basescu si aghiotantul Boc, ci intre garda veche a PDL si presedinte sau, mai bine spus, intre noul si vechiul PDL. O asemenea furtuna in sanul partidului de la guvernare ar compromite orice proiect la care s-au inhamat – la, ori pe langa, caruta – portocaliii. Insa ar resuscita acest partid, ce devine din ce in ce mai cadaveric.