O nouă încercare disperată a autorităţilor de a „salva” bugetul Sănătăţii o reprezintă eliminarea cezarienelor la cerere din lista serviciilor medicale decontate de stat. Altfel spus, româncele care au reţinere faţă de naşterea naturală, preferând să-şi aducă pruncul pe lume cu ajutorul bisturiului şi nu să suporte chinurile unui travaliu de peste 10 ore, vor trebui să scotocească prin buzunare înainte şi abia apoi să intre în operaţie.
Asta după ce, spun oficialii Ministerul Sănătăţii, România se numără printre statele cu cel mai mare număr de cezariene în afara indicaţiei medicale, intervenţie chirurghicală deloc lipsită de riscuri, precizează aceleaşi surse. Deocamdată, demersul se află doar la stadiu de proiect aflat în dezbatere publică, însă ar putea fi implementat din primăvara acestui an. Este mai mult ca sigur să iniţiativa nu se va dovedi a fi nimic altceva decât frecţie la piciorul de lemn! Realizarea unei operaţii de cezariană înseamnă, pentru medicul care o execută, un „ciubuc” frumuşel, la care nu va putea da cu piciorul cu una, cu două. În plus, vorbim despre o procedură comodă şi relativ simplă, atât pentru medic, cât şi pentru mamă (aspect pe care îl recunosc, de altfel, specialiştii). Iar mămicile care îşi vor permite să suporte şi „mica atenţie”, şi taxa pe care statul ar vrea să o introducă vor fi puţine. În atari condiţii, este greu de crezut că ginecologii nu vor găsi metoda salvatoare, prin care să eludeze sistemul, astfel încât să împace şi capra şi varza.
Deloc de neglijat este faptul că nu puţine sunt situaţiile în care medicul recomandă cezariana deşi situaţia nu o cere. Nici mama, nici fătul nu sunt în pericol, însă parcă nu i-ar conveni să-şi piardă ore din zi aşteptând ca micuţul să vină pe lume, să fie sunat în miez de noapte, pentru a-şi asista pacienta la naştere. Şi-atunci, nu-i mai simplu, mai comod, să treacă în fişa femeii că pruncul se află în suferinţă fetală, că are cordonul ombilical te miri pe unde sau că dilatarea nu-i tocmai suficientă.
Chiar şi aşa, aştept cu mare curiozitate momentul în care Ministerul Sănătăţii trage linie şi anunţă ce economii au fost făcute la buget într-un an de la introducerea noii reguli!
care reguli …cred ca glumitii ..regulile in spital le fece medicul ginecolog