S-a incheiat zilele acestea o noua intinire la virf UE-Rusia. Ca si la precedenta, nimeni nu se astepta sa iasa mare lucru si nici nu a iesit. O noua ocazie ratata, si un bun prilej sa aducem la zi situatia pe frontul nostru de Rasarit.
Occidentul reproseaza Rusiei lipsa de democratie interna (discutabila cita vreme presedintele Putin este ales, si popular) precum si faptul ca nu isi respecta angajamentele precedente privind dezarmarea. Cel care ne priveste direct este cel luat de Rusia la summitul OSCE de la Istanbul, retragerea armatei a XIV-zecea din Transnistria. Aceasta retragere are un caracter mai curind simbolic, pentru ca mult din armament a trecut in decursul anilor la rebelii transnistreni. Dar cit Armata XIV ramine acolo, e un simbol al sprijinului Rusiei pentru regiunea separatista si o subminare a autoritatii Republicii Moldova, ca si o subminare a Europei in general. Pentru ca Europa nu poate face mare lucru. Cu mari eforturi s-au votat o misiune pe frontiera ucraineana care sa vegheze la respectarea embargourilor impuse de Moldova Transnistriei, dar care ramine sa-si dovedeasca eficienta, si numirea unui reprezentant special, care insa s-a facut de ris imediat, afirmind ca e usor de rezolvat conflictul, dat fiind ca atit la Chisinau, cit si la Tiraspol domnesc ortodocsii (ciudata descriere, dat fiind ca de o parte sint comunistii, iar de celalata niste infractori care au defectat din KGB). In orice caz, singurii care deschid gura la aceste intilniri la virf cu Rusia sint tarile Baltice, neobosite in a aminti rusilor de Istanbul. Propunerea Rusiei este ca armata a XIV-a sa ramina unde e, dar de data aceasta sub mandat international, ca trupa de mentinere a pacii intre rebeli. Dar nici macar asta nu mai retine atentia nimanui, dat fiind ca la acest summit Rusia a amenintat ca se retrage din tratatul armelor conventionale din Europa, o amenintare la adresa intregii Europe, nu doar la biata Moldova.
Dar rusii reproseaza si ei Occidentului unele lucruri, nu toate fara temei. E greu de inteles cum am ajuns din nou in asemenea proaste relatii, dupa ce dusmanii nostri comuni