Daniel Săuca
S-au întâmplat mai multe „ciudățenii” la Consiliul Județean Bihor, dar astăzi vorbesc numai despre cazul revistei „Familia”. Revista de cultură „Familia”, simbol național fie și „doar” pentru că în această publicație a debutat Mihai Eminescu. Ei bine, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Bihor instituția „Familia” a fost desființată, revista devenind un compartiment în cadrul Bibliotecii Județene Bihor. Prin această „mutare” au fost desființate posturile de director-manager, deţinut de poetul Ioan Moldovan, precum şi un post de redactor, unul de contabil, unul de secretară şi unul de curier-îngrijitor. Altfel spus, la BJ Bihor vor lucra câțiva redactori.
Ioan Moldovan: „Nu este vorba despre o desfiinţare formală, ci de o decădere din drepturi instituţionale. (…) Revista îşi pierde o dimensiune esenţială: personalitatea juridică, condiţia sa de entitate instituţională de sine stătătoare, regim în care a funcţionat de la înfiinţarea ei de către Iosif Vulcan, până în prezent, indiferent prin ce perioade istorice a trecut, inclusiv în timpul regimului comunist, de la reînfiinţarea revistei în 1965 până în 1989, cum şi în ultimii 30 de ani” (ebihoreanul.ro). I. Moldovan a adăugat, conform sursei citate, că, prin această reorganizare, va fi pusă în practică „mai ocolit” tot „un fel de desfiinţare” a revistei „Familia”: „(…) trebuie să fii de rea credinţă să nu recunoşti că restructurarea în chestiune este, de facto şi de iure, o decădere a statutului acestei publicaţii de patrimoniu cultural naţional, practic tot un fel, mai ocolit, de desfiinţare”. Conducerea Uniunii Scriitorilor din România („Familia” apare sub egida uniunii) a subliniat că „este de neînţeles decizia anulării personalităţii juridice a publicaţiei «Familia», mai ales în condiţiile în care membrii redacţiei acceptaseră – pe parcursul a două întâlniri cu conducerea CJ Bihor – măsurile necesare de reducere a personalului. Pierderea personalităţii juridice a revistei şi dizolvarea ei în cadrul unei biblioteci judeţene (care are o cu totul altă menire culturală) aduc, în opinia noastră, o gravă atingere nu numai publicaţiei în sine, ci şi vieţii literare bihorene, literaturii române în general” (news.ro).
În spațiul public s-au exprimat destule voci critice la adresa demersului CJ Bihor. Dl Bolojan o ține pe a lui: „Scopul nostru este să asigurăm editarea revistelor. Dar este o chestiune secundară care este structura care editează revistele. Pentru că aceasta înseamnă, de fapt, un personal administrativ. Şi-atunci am considerat că nu este niciun fel de dezonoare sau scădere a nivelului de reprezentare dacă Biblioteca Judeţeană care are un personal specializat, contabilitate, achiziţii, administrativ, cu acelaşi personal, subliniez, fără să mai angajăm alţi oameni, face aceleaşi lucruri atât pentru Revista «Familia», cât şi pentru Revista «Varad». Iar partea culturală, editorială, este independentă în structura Bibliotecii şi nimeni n-o să le dicteze ce să scrie. Dar cred că-i vor degreva de activitatea de tipărire, de chestiuni de genul acesta şi va fi tot în beneficiul lor că vor putea reflecta cum să aibă un conţinut cu o adresabilitate cât mai mare şi cât mai calitativ” (newsweek.ro).
Ce cred eu? „Rentabilizarea” revistei se putea face în cadrul instituțional existent. Sunt destule pârghii adminstrative și juridice. De fapt, s-a urmărit și „executarea” managerului, „elegant”… Cazul „Familia” dă socoteală, din păcate, și de ceea se poate întâmpla când decidenții politici pur și simplu nu ascultă de nimeni, nici de cei care se pricep la un domeniu sau altul. Un episod trist care e posibil să fie urmat și de alții. Urmează alte „vremuri interesante”…
Bravo Bolojan….revista sa se autofinanteze si asa zisul manager sa se zbata sa atraga sponsori daca vrea salariu de manager si vrea si contabila proprie si secretara proprie ….si sa mai aiba si nwpoata un loc de unde sa-si ia salariu ……prea multi paraziti sunt obligati romani harnici sa tina in spate….
Bravo pe naiba. Cultura se subventioneaza.
Daniele nu fi cutră și nu dezinforma. Revista nu a fost desființată ci doar reorganizatâ. Adică s-au suprimat niște posturi de tăietori de frunze la câini, pe mulți bani publici, ceea ce ar trebui să se întâmple și prin instituția pe care o conduci. Bolohan chiar știe ce înseamnă eficiența în muncă.
@11.40 NU mai are personalitate juridica, e o anexa „sa fie” a Bibliotecii, nu pricepi? Nu mai manca kkt! E desfiintata!
Da ce masa facea managerul moldovan pt 8000 lei ner lunar….
Multa frunza la caini taie si Sauca Daniel pt 6000 lei net lunar !!!!
managerul Sauca….ha ha ha…
dupa mine daca biblioteca scoate deja o revista varad,poate scoate si familia im aceleasi costuri ,deci de acord cu bolojan