Aproximativ 300.000 de absenţe au reuşit să adune elevii din judeţ, doar în primul semestru al anului şcolar în curs, jumătate dintre acestea fiind nemotivate, conform unei statistici întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Iar în ultimele două săptămâni, poliţiştii sălăjeni au prins peste 200 de elevi care absentau. Culmea este că numărul elevilor care preferă barurile în locul sălilor de curs a crescut de la o săptămână la alta. Dacă, în prima săptămână, în cadrul acţiunii de control, desfăşurată pe parcursul a patru zile, poliţiştii au surprins aproximativ 100 de elevi care chiuleau, în cea de a doua săptămână, numărul celor descoperiţi prin baruri de către poliţişti a trecut de 130. Singura soluţie pe care o au la îndemână oamenii legii este aceea de a-i legitima şi de a întocmi un raport pe care îl trimit conducerilor şcolilor. Mai departe, şcoala ce poate să facă? Verifică numărul de absenţe al elevului respectiv, propune scăderea notei la purtare, contactează părinţii, le comunică. Şi, a doua zi, elevul, drept mulţumire, o ia de la capăt. Şi acum întrebările fireşti. Ce folos mai au aceste controale? Ar putea şcoala să facă mai mult? Nu vrea sau nu poate? Iar părinţii? Ce metode ar putea aplica? Dar din câte am observat nu răspunsurile la aceste întrebări sunt căutate. Ci se caută un vinovat. Conducerile şcolilor se plâng că sunt legate de mâini, legislaţia nu le permite sancţiuni mai aspre. Părinţii arată cu degetul spre dascăli. Că educaţia făcută de ei e una superficială, că odraslele lor sunt tinere şi rebele, că sunt la vârsta la care sunt influenţabili, că spiritul de turmă, conformismul la orice prostie e „în trend” funcţionează încă foarte bine la generaţia actuală. Dar cu educaţia primită acasă cum rămâne? Păi, cine îi încurajează cumpărându-le ultimul model de telefon sau maşină? Răsplată pentru ce?
Rezultatele la examenele naţionale sau cele de la bacalaureat au fost dezastruoase în ultimii ani. Simulările examenelor organizate pe parcursul anului şcolar nu sunt luate în serios. Drept dovadă sunt rezultatele slabe. Dar, din păcate, rezultatele la examene sunt aproximativ aceleaşi. E adevărat şi că, în ultimii ani, s-au tot adus modificări învăţământului românesc. Fiecare ministru a venit cu propriile modificări. Şi după afişarea rezultatelor la examene, fie cele de bacalaureat, fie cele naţionale, aceeaşi replică ne zgândărea urechile: „trebuie tras un semnal de alarmă”. Dar de către cine? Şi, după afişarea rezultatelor, doar dezbateri lungi, fără un rezultat concret. Aceleaşi discuţii interminabile cum că materia este prea stufoasă, copiii sunt dezinteresaţi, profesorii sunt superficiali şi nemotivaţi, părinţii prea „le caută în coarne puilor”. Deci, cum spuneam mai sus, e o continuă căutare a vinovatului. Nicio parte implicată nu vrea să-şi asume vina. Cine are de pierdut sau cine profită? Elevul este victima, susţin părinţii. De cealaltă parte, dascălii motivează că alte sancţiuni decât cele prevăzute de lege nu pot aplica, notele mici şi scăderea notei la purtare sunt singurele arme ale lor, însă aceste aspecte nu prea par să îi afecteze pe mulţi dintre elevi. În judeţ, s-a reuşit reintroducerea uniformei doar în vreo două unităţi de învăţământ, în altele este încă în dezbatere. Elevii se simt lezaţi. Dreptul la liberă exprimare le este încălcat. Majoritatea părinţior susţin această teorie. Deci, şcoala nu vrea sau nu poate? Lipsa de comunicare a fost invocată foarte des. Lipsa de comunicare între şcoală şi părinţi, între părinţi şi copii, între elevi şi scoală. S-au asternut pe hârtie planuri peste planuri pentru a şterge aceste pete negre ale învăţământului românesc, dar fără vreun rezultat. Până se hotărăsc adulţii ce este mai bine pentru copil, acesta ascultă de „glasul” anturajului, unde regulile par a fi foarte clare. Şi e greu să-l readuci, odată pierdut, în zona în care regulile se respectă. Aşadar, cine-i vinovat?
nu vinovat trebuie cautat .trebuie o metoda gasita ca la terminarea liceului sa ofere un loc de munca pt cei care doresc sa munceasca iar cei capabili pt a urma studii superioare sa ajunga doar dupa nivelul neuronilor . acum si bunica se poate inscrie la facultate dar capabila de medicina nu va fii nici o data. creat sistemul de valorii asta face ca tinerii sa nu studieze ,
In primul rand educatia pe care o primesc acasa e de vina pentru ca sunt lasati sa faca ce vor , nu mai sunt elevii de azi ce au fost candva . Mama e profesoara iar dupa ce ajunge acasa e pur si simplu epuizata de galagia pe care o fac si de stres. Mai nou nu au frica nici de profesot pentru ca legea interzice dascalilor sa le mai de a cate una dupa cap asa cum am primit o si eu de multe ori pe vremea mea cand eram elev si eu zic ca mi a prins bine am mai stiut si eu de frica dar acum elevul e sfant si se poate urca in capul profesorului cand doreste iar profesorul sa stea sa se uite la domnu elev neputincios .
Principalii vinovaţi pentru actuala debanadada din învăţământ sunt guvernanţii şi MEN, care au scos din legislaţie sancţiunile la adresa elevilor.
Vă mai aduceţi aminte de paraşuta Sulfina Barbu care, până şi ea, ameninţa profesorii, nu de mult, că va scoate ea o lege prin care vor fi sancţionaţi profesorii care strigă la elevi.
Peştele de la cap se împuţeşte !
Vinovat este si sistemul,dar mai ales parintii loazelor si educatia proasta data puradeilor.
Acolo unde exista cei 6-7 ani de acasa,in familiile bune si cu bun simt,copii sunt excelenti.
In restul cazurilor,najoritatea,sunt niste putori,nespalati,imbecili,needucati,lipsiti de orice respect fata de scoala ,dascal si educatie.
Culmea!In nemernicia lor,unii asa zis elevi sunt incurajati in manifestarile pe care le au fata de dascali exact de catre parintii care la randu-le au fost si ei loaze analfabete!
Mai exista si genul ala de elevi care provin din familii de oameni educati care sunt prea ocupati cu castigatul banilor si prea blazati si p[lictisiti,ba chiar amuzati de nemernicia loazelor lor!
Oricum,nu e scoala responsabila pentru aluatul nedospit ce i se serveste din familia elevului si nici pentru esecul produsului finit!
Orice minunat cuptor ar avea o brutarie,daca bagi in el cacat si astepti sa iasa paine prima unu,tot cacat va iesi!
Parintii nu traiesc vesnic,iar in jungla care se numeste viata si existenta,loazele si nulitatile sunt excluse la un momentdat!
Indiferent cum le cheama si ce au fost parintii lor la un momentdat!
Stați să vedeți ce rezultate vor scoate simulanții în 12 și 14 martie!