Daniel Săuca
Le-am mai scris. La rubrica de față. Cu mulți ani în urmă. Rămân valabile. Într-o țară plină de nervi, ură și dezinteres pentru binele public. Sunt multe alte posibile soluții. Poate, într-un alt episod.
1. O nouă Constituţie. Clară. După aproape 28 de ani de la „revoluţie” şi după toţi atâţia de „republică semi-prezidenţială”, ar fi cazul să ne hotărâm: ori republică prezidenţială ori republică parlamentară! Dacă nu, n-ar strica la casa omului şi un pic de monarhie. Curat constituţională!
2. O nouă Constituţie înseamnă şi stabilirea clară, fermă a atribuţiilor preşedintelui şi ale primului – ministru. Poate că şi povestea juridică a puterilor în stat (executivă, legislativă, judecătorească) ar merita să fie mai clară, mai ales în delimitarea exercitării puterii şi a controlului asupra puterilor în stat.
3. Noi legi electorale, cu acelaşi tip de scrutin pentru toate felurile de alegeri. Şi pentru referendumuri. Aceleaşi reguli ale jocului. Acum, după cum ştiţi, e o bulibăşeală cumplită. Şi în acest domeniu.
4. Regionalizarea ţării, pe actualele regiuni de dezvoltare, cu păstrarea judeţelor în forma de astăzi. Dezvoltarea „la comun” nu mai ţine. Ca şi celebra atragere a fondurilor europene.
5. Descentralizarea reală. S-a discutat în draci despre acest subiect şi am ajuns în situaţia penibilă că trăim într-un stat super-centralizat.
6. Stabilirea clară, pentru următorii 50 de ani, a „nivelului” până la care numirile sunt politice. De mintenaș 28 de ani se revarsă populisme jenante şi pe această temă. Şi multă, prea multă ipocrizie.
7. Fiscalizarea totală. Reguli pentru tot poporul. Nu putem, la nesfârşit, în numele unei ciudate „asistenţe sociale” ca 100 de cetăţeni să-şi plătească dările la stat, iar 200 de aşa-zişi cetăţeni, nu.
8. Politică unitară în privinţa instituţiilor aşa-zis bugetare. Ori măcar pe categorii de instituţii. Nu e normal, de exemplu, să existe acelaşi tip de constrângeri „la comun”. E posibilă salarizarea unitară? Dar pensionarea cu reguli pentru toți beneficiarii?
Modificarea constituției este un moft, altele sunt problemele țării. Într-o țară a bogătanilor cu pensii speciale nerușinate și sfidătoare întâi trebuie reintrodusă impzitarea progresivă pentru a se rade salariile sfidătoare și pensiile speciale nerușinate. Daniele, tu știi că există o pesrsoană cu două pensii speciale și reangajată la stat. _ Chestia cu @Monarhia salveayă România@ a trecut demult !
Daca faci regionalizare pastrand totodata actualele judete, care mai este sensul regionalizarii? Sa cream o structura administrativa in plus, peste cea judeteana? Adica o alta birocratie? Regionalizarea are sens doar daca se reduce numarul judetelor actuale (prin comasarea a 3 sau 4 judete) si desfiintarea structurilor administrative (consilii judetene, prefecturi) din judetele respective. Din pacate, in Romania asa ceva nu se va intampla niciodata, fiindca politicienii nu renunta de bunavoie la ciolan.
Tulai doamne Danielule tu te-ai strîcat de cap?Amu ț-or desena și ție un dosărel sau mai rău te-or promova în politică!Noa numa coată de stai blând !