Daniel Săuca
Nici în 2019, de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, cu excepția câtorva media (o excepție fericită rămâne Radio România), nu s-a prea discutat public despre Cultură, în integralitatea ei (chiar dacă poate fi percepută ca năucitoare). De la Zalău, din sălbăticia Sălajului, vă (re)aduc în atenție opinia că Ziua Culturii Naționale nu înseamnă numai Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale ar trebui să vorbească și despre toți lucrătorii din instituțiile publice de cultură, despre toți artiștii (instrumentiști, vocali, vizuali ai) țării, despre rapsozii și meșterii populari, despre profesorii și învățătorii iubitori de cuvinte, despre preoții care cred și în cultură, despre ziariștii prieteni ai artelor, despre poeții, prozatorii, dramaturgii, eseiștii, traducătorii, actorii, regizorii, cercetătorii, bibliotecarii, publiciștii, muzeografii, istoricii români de-a lungul timpului. Ziua Culturii Naționale – pornind de la simbolul național Mihai Eminescu – ar trebui să nu fie doar un prilej de emis lozinci patriotarde, ci și un moment de introspecție despre destinul Culturii, despre ceea ce merită făcut în continuare, despre problemele și speranțele celor care lucrează în instituțiile de cultură, despre grija față de cultura minorităților naționale. Ca de obicei, la noi, rămâne pe altădată…
Oricum, e momentul pentru câteva întrebări:
– Cultură chiar înseamnă divertisment? Sau numai divertisment? Mai ales cel „made in Romania”…
– Cum e posibil să existe în România anului 2019 (din păcate și în Sălaj) comune care să nu organizeze nicio manifestare culturală pe parcursul unui an? Și nici să cumpere vreo carte pentru bibliotecile locale…
– Așa-numitul folclor tradițional (muzica populară) mai e de actualitate din perspectivă culturală?
– Nu a venit oare timpul pentru reglementarea spațiului on-line (Internet), spațiu vinovat, într-o măsură decisivă, pentru degradarea fără precedent a limbii?
– Sunteți de acord cu subvenționarea integrală a tipăririi de cărți și reviste, măcar 10 ani?
– Petrecerea așa-zisă a timpului liber înseamnă cultură? Și în Zalău? Sau numai în Cluj…
Câteva întrebări. Sunt și altele. Deocamdată, atât (ea). Poate va apărea o altă ocazie pentru a (re)discuta aceste minunate teme.
Apar carti de doi bani care nu au nici o valoare!Ce subventie ?Cartea valoroasa se cumpara.Chiar nu apare dupa cerere.Apreciere pentru cei care sunt platiti din banii contribuabililor sa lucreze pentru actul de cultura?Dupa banii primiti si nu putini,au primit si medalii pentru nemunca.Ce mai vor?
De „degradarea fără precedent a limbii” este vinovat poporul român, lipsit de educație, nu internetul! Dacă unul scrie urît, e vinovat tocul, cerneala? Strîmbă logică. Cenzura internetului este calea nord-coreeană pentru gîndirea „corectă”.