Caracterul vicios

După ce am încercat (cu oarece rezultate) răspândirea culturii maneliste prin metroul şi pieţele publice ale Parisului, enervându-l la culme pe francofonul Sarkozy, ne-am gândit că o acţiune la un nivel intelectual ceva mai ridicat şi în cadrul unei instituţii europene ar putea să ne facă mult mai vizibili. Şi de tot… rahatul. A fost ales un personaj provenit dintr-o familie care a avut acces la vârful piramidei în toate regimurile. Adrian Severin, pentru că evident despre el este vorba, a căzut în capcana mitei (de acum arhicunoscută) de 12.000 euro/amendament fraudulos introdus în legislaţia europeană. Evoluţia pământească a lui Severin este o istorie numai cu suişuri. Suficientele boacăne, nu i-au afectat niciodată ascensiunea. Poate doar acum! Severin a migrat de la FSN->PD (1990-1999), la PSD (2000-2011), ocupând numai poziţii de top.

Provenit din vechea şcoală de partid (comunist) Ştefan Gheorghiu, component al grupului ADIRI (Vasile Secăreşi, Vladimir Pasti, Victor Babiuc, Adrian Năstase, Mugur Isărescu, Mişu Negriţoiu, Ioan Mircea Paşcu etc), Severin a fost membru al Consiliului Provizoriu al FSN (1990), apoi deputat (1991-2007) iar din 2007 până-n zilele ruşinii (martie 2011), reprezintă PSD-ul în Parlamentul European. A ocupat funcţii importante în mai toate guvernele: vice-prim ministru pentru reformă (1990-1991), preşedinte al Agenţiei pentru privatizare şi dezvoltare IMM-uri (1991-1992), vice-prim ministru şi ministru de externe (1996-1997). Pe plan extern a excelat prin alegerea în funcţia de Preşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE (2000-2002) şi apoi Preşedinte Emerit al aceleiaşi instituţii (2002-2004). Beneficiind de un lobby consistent în politica internă şi extrem de puternic în exteriorul ţării, Severin s-a aciuiat totdeauna în dregătorii multiple, totdeauna foarte bine plătite.

Îmi aduc aminte momentul când la CD a sosit o scrisoare prin care se spunea că de nu va fi desemnat Severin pentru funcţia de preşedinte al AP-OSCE, România poate pierde postul respectiv în favoarea altui stat. Severin era atunci (1999) deputat independent (demisionar din PD). Bătrânul ţărănist Diaconescu (preşedintele de atunci al CD) nu o fi înţeles niciodată de ce a fost nominalizat şi susţinut Severin în funcţia respectivă de către tot Parlamentul. Activitatea de ministru cu reforma a lui Severin, nu poate fi disociată de prăpădul ce s-a produs în agricultură (Legea fondului funciar nr.18/1991). Fără niciun fel de program vizionar despre agricultură, acţionând doar pe baza mutărilor în plic primite de la consultanţii străini, cu ajutorul naivităţii conducătorilor de atunci ai sectorului, potenţialul agriculturii s-a consumat fără niciun efect pozitiv. Era probabil componenta agricolă din programul naţional de transformare a economiei într-un morman de fiare vechi. Nu o să comentez de ce îl deranja pe Severin faptul că o moleculă de apă are doi atomi de Hidrogen şi doar unul de Oxigen, însă m-am cutremurat când am aflat că ministrul de externe (Severin) trebuie să-şi asume personal cedarea ruşinoasă a Insulei Şerpilor către Ucraina (1997). Şi atunci o fi luat Severin mită? Noroc că în urma prostiei cu lista spionilor a trebuit să demisioneze din funcţia de ministru de externe, că altfel cine ştie ce ne mai înstrăina. Din dorinţa de a ajunge cu orice preţ comisar european (de acolo altfel se rezolva activitatea de lobby) Severin a făcut eforturi disperate să-l elimine pe Cioloş din cursă. Riscul, ca din această cauză, să ne revină o dregătorie de mult mai mică importanţă la nivel european, a fost destul de mare. Ce naiba vor spune PSD-iştii când vor afla că în calitate de director coordonator al Institutului politic Ovidiu Şincai încasa anual 50.160 lei?

Dacă ceilalţi doi europarlamentari (sloven şi austriac) au demisionat urgent din PE şi au fugit din politică, Severin nu! El chiar (evident) vinovat fiind nu poate, cu toată ruşinea, să renunţe la atâta bănet (indemnizaţii, deconturi, consultanţe, etc, etc) cel mai mult făcut (poate) pe activităţi dubioase. PSD-işti (de această dată Ponta a dovedit că are puţintică energie în…instalaţie) bălmăjesc situaţia datorită unui apărător de la vârful partidului. Cine putea să intervină în apărarea lui Severin dacă nu Adrian Năstase. Demisia lui Severin înaintea verdictului unor instanţe ale instituţiei europene, ar impune aceeaşi tipar şi pentru Năstase care este într-o fază mult mai avansată în procedurile judiciare din România. Şi cam de mult timp. Nu comentăm! Eforturile disperate ale Severinului (poate cu suportul extern rămas) este posibil să-l scoată, la Bruxelles, înafara penalului. Dar şi-n afara politicii. Pe veci. Severin a fost un politician inteligent, mult prea preocupat de propria persoană, pe care, până la urmă, caracterul său vicios l-a doborât.

Leave a Comment