Matematica nu minte niciodată și, implicit, nici cifrele. Din nefericire pentru guvernanţi. Ce-i drept, uneori, din poziția de ministru sau prim-ministru, mai poți pune, pe ici-colo, o cifră care să cozmetizeze rezultatul, ba chiar te poți fofila “politic” în fața publicului. Însă când vine vorba despre matematică, despre rezultate concrete, din calcule reale, cifrele nu mint. Cam despre asta-i vorba și în cazul bugetului și a calculelor care stau la baza lui.
Pentru cei care încă nu au aflat, bugetul este un fel de sac în care statul strânge bani de la toți plătitorii de taxe și impozite şi din care cheltuie acești bani. Ei bine, în cazul în care începi să consumi mai mult decât strângi, atunci ai o mare problemă. Oricât te-ai erija în David Copperfield, sacul tot se golește, iar diferenţa e undeva pe cardul de credit. Ca apoi, să mai poți face anumite cheltuieli, ești obligat să tai din alte părți. În cazul nostru, mai precis a ultimelor două guverne PSD-ALDE, din moment ce s-au întins mai mult decât le-a permis plapuma cu creșterile de pensii și salarii, guvernanții au două soluții la îndemână: ori urmează să apeleze la împrumuturi, ori să mai închidă de undeva robinetul. Asta s-a întâmplat în primele șase luni ale acestui an – timp în care guvernarea PSD-ALDE a fost coordonată de cabinetul Grindeanu: cheltuielile au fost cu 6,3 miliarde de lei mai mari decât încasările, “gaura” fiind cu 2,4 miliarde de lei mai mare faţă de prima jumătate a anului 2016, a anunţat, zilele trecute, Ministerul Finanţelor.
Pe de altă parte, cheltuielile pentru investiţii ale statului – în general cele legate de infrastructură – au fost în perioada ianuarie – iunie 2017 de doar 6 miliarde de lei, mai mici cu 5 miliarde de lei faţă de primele 6 luni din anul trecut. Însă, aceste din urmă cifre nu mai vin pe canalele oriciale ale Ministerului de Finanţelor Publice, care a uitat să oficializeze informația. Datele au fost prezentate, în anumite conjucturi, ca “fapt divers”, astfel încât dezastrul să fie mai puţin vizibil. Sau, eventual, băgat sub preș. Așa că, indiferent cât ar încerca Guvernul să ascundă rahatul, el se dă de gol prin simpla lui prezență. Iar faptul că GExecutivul se face că nu înţelege ceea ce se întâmplă, sigur nu ne ușurează viața.
Ce face ca lucrurile să fie și mai grave, este că din datele analiștilor economici, nivelul investiţiilor statului din 2017 este mai mic şi faţă de cel din 2015, 2014, 2013 șamd. Da, nivelul investițiilor din acest an pare să fie cel mai mic din ultimii 10 ani. Așadar, aceasta este una dintre “performanțele” cu care se laudă guvernanții, majoritatea miniștrilor din actualul cabinet făcând parte și din cel anterior.
Deși mă îndoiesc, dacă rezultatele Guvernului Tudose vor fi mai bune decât cele ale cabinetului Grindeanu, vom vedea doar peste câteva luni. Un lucru însă va fi clar: indiferent cât de ascunse se vor dori acele rezultate, ele se vor vedea în practică. Pentru că, nu-i așa?, ochiul, matematica și logica nu mint niciodată.
Jos pensiile speciale !