Aşa cum şi preşedintele Iohannis a declarat săptămâna trecută, referitor la schimbările care trebuie să se producă în fiecare partid, se pare că acest avertisment pentru cei direct vizaţi, venit din tot mai multe părţi inclusiv pe fir prezidenţial, a început să-şi facă efectul. Preşedintele Klaus Iohannis a atras aşadar atenţia, cu câteva zile în urmă în discursul de după ceremonia de investitură a noului guvern, că românii şi-au pierdut încrederea în clasa politică şi că, pentru a merge înainte şi a recăpăta credibilitatea, partidele trebuie să se „cureţe”, să scape de eticheta de corupţie pentru a se reapropia de alegători. Mesajul a fost văzut de mulţi politicieni, precum şi de partide, ca o avertizare subtilă, pe modelul „bate şaua să priceapă iapa” iar partidele au început deja să-şi bage la înaintare preşedinţii, cu comunicate care mai de care mai prevestitoare de rău.
Conform surselor, se pare că Iohannis ar face unele mutări ascunse, pentru a-şi consolida un nou partid, unul „prezidenţial” care are ca ţintă umbrirea PNL-ului. Aşa cum era de aşteptat, PNL reprezintă principalul partid politic luat în colimator de Iohannis. Există şi o listă neagră a preşedintelui, pe care figurează, conform unor informaţii care au apărut în presă şi la televiziuni, chiar copreşedintele Vasile Blaga, Anca Boagiu sau Andreea Vass dar şi alte nume foste sau actuale „grele”. Având în vedere situaţia tot mai tensionată precum şi faptul că PNL pare să fi intrat într-un con de umbră, copreşedintele Alina Gorghiu a ieşit la rampă, cu o mină nu foarte veselă, şi a anunţat fără să intre în amănunte că PNL va avea „criterii de selecţie” a candidaturilor pentru alegerile locale şi parlamentare, precizând că o parte dintre actualii parlamentari liberali nu se vor mai regăsi pe lista partidului la scrutinul din 2016.
„O parte dintre actualii parlamentari ai PNL nu se vor mai regăsi pe lista partidului la alegerile de anul viitor, o parte vor merge către structurile locale şi vor candida la alegerile locale, că sunt lideri regionali şi locali în zona din care provin. Vom genera şi nişte criterii pentru alegerile locale, vom avea criterii pentru alegerile parlamentare, pentru depunerea candidaturilor, pentru selecţia candidaţilor pentru parlamentare”, a spus Gorghiu. Potrivit copreşedintelui PNL, analiza unui membru de partid nu va ţine cont de trecutul politic, ci de competenţă, integritate, imagine, de cum este perceput de electorat. „Este foarte posibil ca unii membri ai fostului Cabinet Boc să nu mai fie în prim planul politicii, este posibil ca unii din Cabinetul Tăriceanu să nu mai fie în prim planul politicii, aşa cum e posibil ca membri ai actualului Parlament să nu se mai regăsească în Parlamentul României.
Ştiu că nu este un mesaj care să facă pe unii dintre colegii mei să mă iubească, dar credeţi-mă că altfel nu o să generăm deloc impactul pe care ni-l dorim când vom participa în alegeri”, a băgat spaima în cei vizaţi, Alina Gorghiu. Ea a mai spus că intenţionează să mărească prezenţa femeilor în politică şi că se lucrează în acest sens la un proiect de lege, care ar putea fi luat în discuţie publică în luna decembrie. Lucian Bode, copreşedinte PNL Sălaj, a subliniat şi el cam acelaşi lucru la conferinţa de presă a PNL de vineri, spunând că se impune mai mult ca oricând o schimbare a modului în care se fac epolitică, fiind necesară totodată profesionalizarea administraţiei centrale şi a celor locale.
Deputatul sălăjean a spus că după viitoarele alegeri, se doreşte ca primarii PNL care vor câştiga alegerile să îndeplinească şi funcţia de preşedinte PNL al organizaţiei locale. Vin aşadar vremuri grele pentru partidele politice iar evenimentele din ultimul timp, toate aducătoare de veşti proaste, par să bage spaima şi în cei care până ieri se credeau invincibili sau cu spate capitonat anti-glonţ. O dovadă în plus că nimic nu e bătut în cuie, nimeni nu este de neînlocuit, inflexibil, şi că partidul-mamă se debarasează de tine într-o secundă dacă nu mai corespunzi ca imagine, ca moralitate, ca „om politic exemplar”. Sau pentru multe alte motive care nu ţi neapărat de cele enumerate anterior.
Păi dacă e schimbare, schimbare să fie, existănume, deloc puţine, care trebuie literalmente să dispară pentru că oamenii au devenit alergici numai când îi văd, darămite să le mai înghită şi vorbele, sau, Doamne-fereşte, deciziile viitoare. Fireşte, nu e vorba doar de oameni din PNL ci şi din PSD, ALDE, UDMR sau restul formaţiunilor. Pentru că aşa cum am răguşit spunând de atâtea ori , este nevoie de oameni noi în partide, în politica aceasta paralizată de hoţie, incompetenţă şi imoralitate, iar dacă şi şeful statului a realizat acest lucru şi a început să lanseze subtil, mesaje subliminale, este cazul ca politicienii vizaţi să să priceapă că trebuie să se care definitiv din politică şi din faţa noastră.