Multă sărăcie și uitare în comunele și satele sălăjene. Dacă în majoritatea familiilor care trăiesc în mediul rural, situația este una acceptabilă, deși știm bine că o ducem din ce în ce mai rău, există sute de situații în care, în casele sălăjenilor, Sărbătorile vin doar în calendar. Cele mai multe cazuri sunt familii de vârstnici, care au copiii plecați la muncă în străinătate sau care trăiesc în alte județe și vin mai rar pe acasă. Sau nu vin deloc. Dacă pentru noi, cei mai mulți, Sărbătorile aduc odată cu ele bucurii, atâtea câte ne mai sunt la îndemână, o masă îmbelșugată, un brăduț împodobit și musafiri pe la uși, în multe din căsuțele de peste dealuri, acolo, în satele Sălajului devenit în mod oficial cel mai sărac județ din Ardeal, vârstnicii singuri, cu rude care mai există doar prin fotografii, așteaptă și ei Crăciunul așa cum pot.
Doar că mulți dintre ei nu mai pot și nici nu au cu ce să îl aștepte. Știm bine că, mai ales în preajma acestor Sărbători, risipa, abundența inutilă, excesul de cumpărături și preparate sunt la ordinea zilei în casele noastre. Cred că nu există nicio gospodină care să nu se fi trezit, la finalul acestor zile frumoase și atât de așteptate, cu mâncare rămasă, prea multă, cu un exces de preparate, de dulciuri, de bunătăți care prisosesc și care, firește, nu pot fi păstrate prea mult timp, luând drumul coșului de gunoi în cele din urmă.
Există însă și o soluție, poate cea mai nobilă și mai fericită dintre toate, nu doar de a evita aceste situații de risipă, ci de a face un gest aparent mic, însă atât de mare, în fapt, gest care pentru alții înseamnă șansa de a avea pe masă două-trei produse, măcar de Sărbători. Ați observat, cu siguranță, în multe magazine, niște coșuri metalice mari, amplasate exact în fața clienților care își achită cumpărăturile la casele de marcat. Aceste coșuri fac parte dintr-un program al crucii Roșii Sălaj, denumit Banca de Alimente. Orice om cu suflet mare poate lăsa acolo, la ieșirea din magazine, un produs ori mai multe, după cum îl lasă inima și conștiința. Dacă cineva lasă o pungă de zahăr, care costă puțin peste 2 lei, o femeie care o duce greu va avea posibilitatea să își facă sau să facă pentru familia ei un cozonac sau poate un lighean de gogoși, înaintea Crăciunului. Un pachet de biscuiți, de napolitane, o sticlă cu suc, orice produs reprezintă un ajutor mare pentru cei aflați în nevoie.
Dacă o mămică inimoasă va lăsa un pachet de făină în acest coș, o pungă de mălai sau o pungă de paste făinoase, toate acestea pot însemna un gest salvator pentru o familie care, undeva, într-o casă din satele judeţului, nu își poate permite nici măcar aceste bunuri alimentare elementare. În aceste coșuri pot fi lăsate toate categoriile de alimente neperisabile, conserve, dulciuri, chiar și produse de curățenie, însă cele mai necesare sunt, evident, produsele alimentare. Toate produsele ajung în cele din urmă la nevoiași, prin efortul voluntarilor Crucii Roșii, cei 354 de tineri și coordonatorii lor care vor lua satele și comunele la rând și pentru a împărți pachete formate din ceea ce voi dăruiți. Niciun aliment, niciun produs nu este prea mic, prea puțin sau neînsemnat, absolut toate produsele pe care vă gândiți să le așezați, cu un minimum de cheltuială, în coșurile generozității, reprezintă enorm pentru oameni care abia își duc traiul de pe o zi
pe alta, iar aici mă refer în special la oamenii în vârstă și la familiile în care copiii cresc fără părinți. Dăruiți, nu este nevoie să dați prea mult, ci să o faceți din inimă. Învățați-i pe copii, pe nepoți, să fie buni și să cunoască, să valorizeze ceea ce au, ceea ce le pregătiți în acastă perioadă: darurile și bunătățile de care au parte de Sărbători și nu numai. Veți fi surprinși să vedeți cu câtă bucurie și plăcere vor face și ei același gest, al generozității și câtă satisfacție vor avea făcând asta.
Desigur, nu este obligatoriu să așezați în aceste coșuri pentru cei care o duc greu, ceva. Puteți trece pe lângă ele, nu se va întâmpla nimic rău iar viața va curge, pe mai departe, cu bucuriile și surprizele de care veți avea parte de Sărbători. Nu vor fi mai puține râsete acasă, nici mai puține cadouri sub bradul vostru de acasă. Dar, dacă vă veți opri în dreptul acestor coșuri și veți așeza acolo un produs, un pachet de dulciuri, orice doriți, atunci gestul pe care îl faceți, poate nu o dată și nu doar într-un singur loc, va însemna o minune împlinită pentru cineva cu care viața a fost mai puțin darnică. Iar gestul generozității și efectul lui se va întoarce către voi negreșit, sub o altă formă, poate mult mai mare și mai importantă decât ceea ce înseamnă un kilogram de făină, unul de zahăr sau o sticlă de ulei. Pentru că întotdeauna binele are traiectoria bumerangului și se întoarce acolo de unde a plecat.