Subiectul privind alegerile anticipate a deschis, peste noapte, o prăpastie între partidele parlamentare, dar și între alegători. Însă, cu argumente, veți vedea că alegerile parlamentare anticipate, susținute îndeosebi de către USR și PLUS, sunt mai degrabă un deziderat utopic în momentul actual. În fața acestui scenariu, pe care oricum trebuie să-l luăm în seamă, stau o multitudine de piedici. Totuși, trebuie să luăm în calcul faptul că declanșarea lor cât mai rapidă ar putea duce la o reîmprospătare a scenei politice românești și ar da o lovitură PSD-ului exact în moalele capului. Știu că pare atractivă această perspectivă, însă hai să vedem dacă ea poate fi aplicată și, mai ales, ce implică ea.
Încă de la început trebuie să conștientizăm că, astăzi, principalul obstacol care stă în fața anticipatelor este lipsa unei majorități în Parlament care să dorească acest lucru. Ceea ce ne împinge cu guvernarea Dăncilă cel puțin până în primăvara anului 2020, Executiv care nu va putea (constituțional) construi, în tot acest timp, un buget pentru anul viitor, situație la care se adaugă o mulțime de alte minusuri.
Cum vă spuneam, personal, sunt de acord cu ideea organizării de alegeri anticipate, însă nu oricum și în orice condiții. Argumentele pro-anticipate sunt, teoretic, cât se poate de atrăgătoare. Ar duce, practic, la prăbușirea PSD la un scor minim istoric și, evident, la reconfigurarea Parlamentului astfel încât să poată fi constituită o majoritate clară în jurul PNL, USR și PLUS. O majoritate care să poată implementa toate măsurile „cântate” pe diverse voci de cele trei partide, în ultima perioadă: reintroducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, desființarea Secției Speciale și, foarte important, modificarea Constituției etc.
În defavoarea alegerilor anticipate există însă o mulțime de motive pertinente, însă am să mă opresc la doar câteva dintre ele. Așa cum arată Constituția României astăzi, legea fundamentală este în asemenea mod construită, încât să inhibe cât se poate de mult acest lucru. Mai precis, din punct de vedere constituțional, la ora actuală pot avea loc alegeri anticipate doar dacă se dizolvă Parlamentul în urma a două propuneri succesive de prim-ministru sau dacă două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Cred că sunteți de acord cu mine când susțin că aceste condiții pot fi întrunite extrem de greu cu parlamentarii aleși la această oră. Apoi, chiar dacă s-ar trece peste acest hop, iar procedura ar fi declanșată, Guvernul Dăncilă ar rămâne oricum în funcție până la primăvară. Or, trebuie să fii neancorat în realitate să achiesezi la această idee, după ce, de câțiva ani încoace, ai urlat cât te-au ținut plămânii că trebuie să scăpăm de acest Guvern ce colcăie de incompetenți și impostori. Un astfel de scenariu nu cred că este pe placul nimănui (cu excepția pesediștilor), cu atât mai mult cu cât economiștii susțin că rămânerea Vioricăi la volanul Guvernului ar arunca România într-un haos fără precedent. Mai mult, să o lași pe Viorica Dăncilă (la pachet cu aripa PSD-Dragnea) să organizeze alegerile prezidențiale mi se pare o absurditate, fiind deja cunoscute metodele disperate ale acestora de a rămâne cu orice preț la putere. Apoi, un guvern demis, așa cum este cel actual, nu va putea face nicio rectificare bugetară în această toamnă, fiindu-i interzis să adopte orice ordonanță de urgență. Iar, fără o rectificare, este mai mult decât probabil ca salariile din sectorul bugetar să nu mai poată fi plătite, instituțiile statului să fie paralizate, iar unele proiecte deja demarate (puține, atâtea câte sunt) să fie blocate. Mai mult decât atât, guvernul Dăncilă nu va putea pune nici măcar o cărămidă la bugetul pe anul viitor pentru a putea fi trimis în Parlament. Acest lucru trebuie făcut de noul guvern, iar amânarea intrării în funcție cât mai rapid a noului Executiv ar lăsa țara fără buget, la fel cum s-a întâmplat anul acesta. Ca să nu mai amintesc de dărnicia cu care acest Guvern împarte în această perioadă banii statului către primăriile PSD, pentru a-și netezi drumul spre alegerile prezidențiale și, evident, spre cele locale care vor avea loc în primăvara anului viitor.
Însă, nu-i așa că „toate drumurile duc la Roma”? Tot așa, revenim la politica dâmbovițeană, mai precis la cel mai important argument care ne arată că anticipatele sunt extrem de greu, dacă nu chiar imposibil de realizat. Credeți vreo clipă că găsim în Parlamentul României cel puțin 233 de parlamentari care ar vota pentru propria demisie, dispuși să își taie singuri craca de sub picioare cu un an mai devreme de termenul legal? Pentru că numărul parlamentarilor care au lansat ideea anticipatelor, liberali și useriști, nu este de ajuns pentru acest lucru. Împreună, USR și PNL abia dacă adună 134 de senatori și deputați. Însă, eu, sincer, nu m-aș baza nici pe numărul acesta. Gândiți-vă, apoi, la ce e în mintea parlamentarilor de la PSD, Pro România, PMP, ALDE, UDMR, minorități… Credeți că ei nu își fac calcule, că nu știu la ce risc se supun dacă forțează anticipatele? Credeți că ăștia s-au tranformat peste noapte în Mesia și vor vota căderea succesivă a două guverne, ca apoi să riște să nu mai vadă Parlamentul decât în poze? Or fi ei nesăbuiți cu banul statului, dar nu cred o clipă că sunt atât de idioți încât să își bată singuri cuie în talpă. Gândiți-vă că încetarea mandatului de senator și deputat înseamnă automat și închiderea robinetului cu avantaje. Aici vorbim de peste 10.000 de lei indemnizație lunară și diurnă, 4.500 de lei bani pentru cazare, peste 20.000 de lei, lunar, sumă forfetară, transport gratuit cu mașina, trenul sau avionul, program de lucru lejer și, nu în ultimul rând, imunitate. Să nu uităm de privilegiul dat de pensia specială de parlamentar, care, potrivit legii, se acordă doar pentru un mandat întreg. Or, încetarea mandatului înainte de termen înseamnă automat și pierderea pensiei speciale. Credeți că mai au sens alte argumente pentru a vă convinge că alegerile anticipate sunt foarte departe de momentul pe care noi ni-l dorim? Nu cred.
Să e ferească Dumnezeu de un război. Cum zicea Ciolanis, Pulitruci, toți. Sa dai jos guvernul apelând la Iuda și sa nu ai program de guvernare și consens asta arata amatorism.! Încălcarea Constituție ide Ciolanis 7 case, nu mai contează dl. VADAN?
În 26 mai am votat și prima și ultima dată în viață cu Plusereul. Din păcate, imaturitatea (ca să nu zic altfel) doar înaltului-ca-bradul-Barna și a înșelătorului Cioloș va costa țara. Că ei se vor prăbuși în orice alegeri viitoare nu va încălzi pe nimeni – nimicnicia lor politică își va fi făcut efectul! Amintiți-vă că infatuatul Cioloș a mai comis asta și la alegerile din 2016, respingînd PNL-ul, justificîndu-se că el și-a dat cuvîntul lui Dragnea!
Cine a asteptat , sau mai asteapta fapte bune de la politrukul Werner , pentru romani/Romania , este prostul prostilor . Din pacate prostia lor e infinita/incurabila , deci nici o speranta de mai bine pentru romani/Romania !!
@20:10
Nu, băiețică, „Proasta României” este ticăloasa analfabetă Viorica Vasilica Dăncilă – panarama de Videle.