Alte întrebări

Daniel Săuca
Pe bună dreptate, vizita Papei Francisc în România poate fi considerată „istorică”, fie și „numai” pentru beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist. Pe de altă parte, vizita pontificală a fost și o „operă de artă” propagandistică. În acest sens, un exemplu mititel: televiziunile au primit înainte de evenimentele vizitei traducerea tuturor discursurilor papale… Poate cuvântul „propagandă” e prea dur. Și „manipulare”, nu?
S-au inflamat destule media în frunte cu președintele Iohannis: președinții de consilii județene vor fi aleși uninominal, de popor, cum s-a întâmplat nu cu mulți ani în urmă. Când s-a trecut de la votul uninominal la alegerea indirectă în cadrul CJ-urilor s-au inflamat destule media: alegerea președinților de consilii județene a ajuns la mâna partidelor politice. Și totuși, cum e mai bine: președintele de CJ să fie ales de „poporul alegător” din județ sau de consilierii județeni?
Tăriceanu nu mai candidează la prezidențiale. De la PSD se înscrie cineva în cursă?
Și acest articol îl scriu direct pe computer cu aplicația Word. Microsoft a anunţat în cadrul conferinţei anuale Build că urmează să implementeze în aplicaţia Word Online o soluţie de inteligenţă artificială care se va numit Ideas şi va ajuta utilizatorii în scrierea documentelor, ne informează news.ro. Ideas va ajuta utilizatorii să scrie mai coincis pentru ca materialele compuse să fie mai uşor de citit. Serios?
Un citat fain din Marian Preda, preşedintele Consiliului Statistic Naţional, Universitatea Bucureşti. „Foarte mulţi români pornesc de la statistici superficiale: avem cu câteva procente mai multe femei în România, deci se nasc mai multe fete în România! Grigore Moisil, marele matematician, spunea că statistica este ca o domnişoară foarte frumoasă care poartă o fustă scurtă şi arată nişte picioare superbe, dar ascunde lucrurile esenţiale. Asta cred că este una dintre misiunile noastre: să îi facem pe oameni să înţeleagă că aparenţele, de foarte multe ori sunt înşelătoare. Este o parte a culturii statistice. O altă chestiune importantă legată de cultura statistică este fenomenul comunicării manipulatoare, ceee ce se numeşte «fake news». Fake news sunt bazate pe fake data. Foarte adesea informaţiile greşite sunt furnizate de date greşite, uneori intenţionat folosite, dar alteori furnizate la niveul publicului cu sensul acesta. Sigur că trebuie să avem grijă ca între opinie şi informatie, între percepţie şi realitate, să subliniem diferenţa”, a spus Preda, citat de Agerpres. Ați înțeles, nu?

One Thought to “Alte întrebări”

  1. Anonim

    Ne-domnule Săuca, bășcălia asta ai scris-o după o băută bună (un canceu-două de vin), din dragoste și devotament față de pesedeu? La de-astea te duce mintiuca?

Leave a Comment