Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

„Salvarea României de votul bazat pe ură. Daniel David: «Cheia este la politicieni și la preoți. Oferta politică a fost catastrofală»” (adevarul.ro). Și nu numai la preoți. La profesori. La liderii de opinie. La influenceri. Aș spune și oamenii de cultură, dar tare mi-e că nu puțini așteaptă un Georgescu. Sper să mă înșel. „Nicușor Dan va candida la președinție ca independent în 2025: «Este nevoie de o schimbare fundamentală»” (libertatea.ro). O schimbare fundamentală? Nu se va întâmpla degrabă. Doar dacă „restartăm” țara asta cu totul. Să vedem, totuși, dacă partidele proeuropene îl vor susține pe actualul primar al capitalei. M-aș mira, dar în politica românească e posibil orice. „Votul românilor, la 35 de ani de la Revoluție. Mădălin Hodor: Nu sunt nostalgici după comunism, ci după o invenție, un comunism fake” (antena3.ro). Poate nici măcar un comunism fake. Ură, frustrare, neputință. Destul de probabil, nu e nimic „ideologic”. „Unul dintre criticii «tradiționali» ai președinților, încă de pe vremea lui Ion Iliescu, Alina Mungiu-Pippidi vine astăzi cu o idee surprinzătoare. «La noi, poporul l-a ales pe Iliescu în 1990 cu 83 la sută deși mințise flagrant asupra Revoluției și felului în care ajunsese președinte interimar, pe urmă încurajase pe toată lumea să se înscrie în FSN înainte să permită alte partide, căpătând astfel un avantaj necuvenit în alegeri», scrie Alina Mungiu-Pippidi marți, într-un articol pe «România curată»” (hotnews.ro). Adică, să alegem indirect președintele. Ideea nu e chiar nouă. În noul context politic, va fi posibilă modificarea Constituției și pentru a rezolva problema „republicii semiprezidențiale”? Nu cred. Matei Martin: „Un alt factor care contribuie la polarizarea societății este euroscepticismul, bazat în special pe temeri legate de pierderea identității naționale și religioase. Aceste sentimente au fost adesea stimulate de politicieni conservatori din toate partidele, dar și de fețe bisericești influente: cultivarea acestui tip de discurs naționalist și suveranist a fost acum capitalizată de candidatul Georgescu, care și-a articulat mare parte din campanie pe ideea Occidentului decăzut și periculos pentru români” (observatorcultural.ro). De acord. Dar, în privința asta, mingea nu e la noi…

2 Thoughts to “Alte fragmente din haos”

  1. […] țara asta cu totul. Să vedem, totuși, dacă… Articolul Alte fragmente din haos apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    PSD-ul nu vrea sa se reformeze, continua cu aceeași politicieni expirati :Ciolacu, Tudose, Stănescu și Grindeanu. Cu ăștia nu avem șanse sa progresam, ne ducem în prăpastie.

Leave a Comment