Cautarea dupa motiunea PSD da pe Google 1.820.000 de rezultate. Dupa motiunea PSD 2007 da 1.780.000 de rezultate. Evident, nu sunt nebun sa iau pe rand fiecare rezultat, sa calculez exact cate rezultate se refera strict la anuntul ca PSD va introduce in luna septembrie a.c. o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu II. Nu m-as mira sa fie, lejer, peste un milion. Asa, de curiozitate, cautarea dupa Geoana Zalau, tot pe Google, da 96.200 de rezultate. Dupa mine, povestea e interesanta. Sa nu se fi gandit strategii PSD ca subiectul motiunii va fi tocat de presa? Sau asta era una dintre mize, sa se discute in draci despre motiunea PSD? Daca e pe asa, uite ca s-a reusit. S-a si depasit planul. Oho, cu mult! Ei, acum vine marea problema. Ce se intampla dupa? Au mai spus-o si altii, PSD nu are cum sa iasa bine in urma Afacerii Motiunea (daca va fi altfel, foarte multi vor trebui sa-si ceara scuze, in frunte cu analistii de pe sticla, ca aia se pun in primul rand). Eventual, singurul lucru bun este ca s-ar putea sa aiba un nou presedinte. Si, poate, alti vicepresedinti.
Intr-o analiza a Institutului Pro se arata ca variabilele de care depinde un vot suficient pentru obtinerea a 232 de voturi in Parlament, care sa duca la demiterea guvernului, sunt:
1. Depunerea unei motiuni in care PD sa fie suficient de putin atacat incat sa nu considere ca este o dificultate votarea sa.
2. Mobilizarea totala a parlamentarilor din PSD, PD si PLD, pentru a veni la sedinta in ziua votului.
3. Asigurarea ca toti acesti parlamentari vor vota, in cadrul unui scrutin greu de monitorizat, impotriva guvernului.
4. Existenta unui acord politic intre PD si PLD care sa asigure o continuitate a colaborarii intre aceste doua partide, in cazul in care s-ar ajunge la alegeri anticipate sau la intrarea la guvernare.
5. Convingerea parlamentarilor care se simt nesiguri de pozitia lor ca votarea demiterii guvernului nu le pericliteaza ramanerea in Parlament sau revenirea in acest for, daca se organizeaza alegeri anticipate.
6. Existenta unei variante acceptabile public pentru perioada post-demitere, care sa nu fie perceputa ca o accentuare a instabilitatii politice.
7. In fine, existenta unui comportament arogant si agresiv din partea PNL, care sa blocheze orice forma de negociere cu acest partid si care sa ofere motivatii suplimentare pentru parlamentari pentru a vota impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.
Eu as adauga si variabila Traian Basescu. E, deja, cred, de notorietate faptul ca o buna parte din media centrala este cotrocenizata. Insistenta cu care aceasta media spune ca motiunea nu are sanse, ca in PSD exista probleme de la motiune etc., se combina cu ceea ce apare in mass-media pe filiera PNL (chiar si in presa locala). Fireste, tinta predilecta e PSD. La o asemenea asteptare, pentru PSD momentul motiunii poate fi unul fatal. Nu numai pentru Mircea Geoana. Daca va trece motiunea (daca se va depune), oricum va intra in scena Traian Basescu. Noua din zece romani care au fost chestionati daca Basescu il va propune pe Geoana premier au spus ca asa ceva nu se va intampla niciodata.
Si atunci, ce l-a apucat pe Geoana? Ce i-a apucat pe vicepresedintii PSD? Sa fie jocuri mai mari, de care nu are habar opinia publica? Sa speram macar ca Zalaul nu va intra pe harta prostiei omenesti, dupa ce Mircea Geoana a declarat aici, la Zalau (intr-un mediu anost, dupa cum se constata intr-un editorial din Gandul), ca vrea sa fie soim al patriei, pardon, premier.
Si inca o posibila concluzie si va las: Afacerea Motiunea poate iesi bine pentru PSD doar daca exista o intelegere cu Basescu si PD. Si nici variabila UDMR nu e de lepadat