A veni sau a nu veni înapoi acasă

Sălăjenii sunt tot mai puțini și acest aspect este tot mai cunoscut și ușor de observat de la an la an. Factorii sunt numeroși. O parte semnificativă au ales să părăsească țara pentru un loc de muncă mai bun, iar alții, cu precădere tinerii, pleacă pentru studii și plecați rămân. Odată ajunși acolo, specializați în domenii importante, apare întrebarea: te întorci acasă? Tinerii care își continuă studiile pentru pregătirea și găsirea unui rost pot avea parte de numeroase piedici în a se integra în piața muncii, mai ales în eventualitatea întoarcerii acasă. Domeniile sunt variate, însă acest lucru nu este valabil în orice loc din România. Cei mai mulți tineri cu studii superioare își pun întrebarea dacă va exista momentul când se vor reîntoarce la origini pentru a munci și de a-și întemeia o familie. Și nu doar ei, inclusiv cei cu pregătire din sfera tehnologică și profesională, din diversele domenii de activitate gândesc acest fapt. Aici apare aspectul care cauzează numărul tot mai redus de tineri și nu numai.

Cei care au pregătiri în domenii, precum apărare, sănătate sau orice altul cu locuri de muncă din sistemul public de stat, au ocazia și un „teren” mai larg unde își pot exercita profesiile pentru care s-au pregătit. În general, cei care au ocazia de a deveni angajați ai instituțiilor publice, cu siguranță se vor întoarce în număr mare acasă. Există și categoria celor specializați în domenii cu locuri de muncă ceva mai slab ofertante. Cazul este particular de la o regiune la alta. Clujul, județul vecin Sălajului, reprezintă alternativa multora de a-și găsi un loc de muncă și de a se stabili acolo. Locurile de muncă sunt mai diversificate, investitorii sunt mult mai numeroși, iar astfel, șansele de a avea un job pliat pe pregătirea profesională sunt mult mai mari.

Există și domeniile deficitare, în rândul cărora există dificultăți uriașe de a obține un loc de muncă acasă, în multe județe și localități din țară. Acest aspect nu este valabil însă orașele mari sau mediile mai dezvoltate, sau chiar orașe din vest. Acesta este punctul de cotitură în care mulți tineri, printre care și sălăjeni, aleg să se stabilească în altă parte. Mai mult, un alt factor îl reprezintă nivelul de trai și câștigurile salariale. Un exemplu îi reprezintă pe cei cu pregătire din domeniile tehnologice, care aleg regiuni mai dezvoltate, fie alte țări, prin prisma unor condiții de muncă și câștiguri salariale mai consistente.

Categoric, nu doar aceasta este cauza declinului demografic remarcat în județ și în mai toată țara. Însă, lipsa unor politici și deficitul locurilor de muncă, pe ramuri cu un număr mare de persoane specializate, constituie un factor semnificativ. Cei care își găsesc rostul, departe de casă, sunt mulți, și lasă în urma lor tot mai puțini, aici, acasă.

2 Thoughts to “A veni sau a nu veni înapoi acasă”

  1. […] în a se integra în piața muncii, mai ales în eventualitatea… Articolul A veni sau a nu veni înapoi acasă apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    De ce nu stau tinerii în România? Pentru ca au de plătit privilegii pentru clasa politică și institutiile de forță și împrumuturi enorme angajate de stat.
    În plus locurile de munca la stat sunt ocupate politic sau prin mita.

Leave a Comment