23 august 2007

Ei, unde sunt defilarile de altadata?.. Si zapezile de altadata, de nu se mai vedea comitetul judetean de partid prin nameti?… Si reportajele pline de insufletire si avant patriotic-revolutionar despre ziua nationala de atunci, 23 august? Tragic moment (si) 23 august 1944. Armata a luptat ca proasta si impotriva sovieticilor, si impotriva nemtilor si nu prea ne-am ales cu nimic. Bun. Ne-am ales in schimb cu venirea rusilor. Care cred ca nu prea au plecat nici acum. Ma rog, sa scrie istoricii de meserie cat or vrea despre subiectul 23 august 1944, eu, din cate am mai citit, cred, dincolo de povestile despre soarta, despre comunism, despre razboaie etc, etc, ca perioada 1938 – 1989, pentru istoria Romaniei, a avut mai multe puncte negre, decat albe, pozitive, de e sa ma exprim mai pe intelesul tuturor. Hai sa ajungem la oile noastre. Mi se pare ciudat, aiurea, incredibil ca de 23 august 2007 o parte a poporului alegator discuta despre o initiativa a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, aceea de introducere a disciplinei religie ca materie de studiu obligatorie din clasa I pana in clasa a X-a. Recomandarea ar fi fost formulata de toate cultele religioase recunoscute oficial in Romania. In momentul de fata, religia este disciplina facultativa, elevii putand opta daca vor sau nu sa studieze aceasta disciplina, iar cei care nu doresc sa studieze religie invata la scoala istoria religiilor.

Daca se va ajunge la aceasta decizie – aberanta – nu m-as mira ca, dupa mult tambalau mediatic, ca de obicei la asemenea evenimente cu mare impact, despre Romania sa se poata spune ca a trecut de la fundamentalismul comunist, la cel religios. Religia, materie obligatorie in scoli? O sa se dea teste grila gen cine stie, castiga? Cu variante a, b, c, d la intrebari gen in ce an s-a nascut I(i)sus? Si care religie se va studia, aia ortodoxa sau cea catolica ori cea penticostala? Cine va stabili adevarurile de credinta si istorie pe care obligatoriu elevii trebuie sa le stie pentru un amarat de cinci? Sunt destul de convins de faptul ca obligarea elevilor de a toci religie va spori necredinta. Nu cred ca, in vremurile in care traim, post-post moderne sau cum s-or numi, fundamentalismul religios sau de oricare natura ar fi, mai poate fi, rational vorbind, o solutie de salvare. Si apoi, multe posturi care vor fi create nu vor reprezenta altceva decat sinecuri pentru popime, iata, acum, intr-o noua prezentare.

De 23 august 2007 nu ma mai mir de nimic. In loc de curatenie si cainta (chiar asa, preotimea chiar nu are nici un motiv sa se se lepede de colaborarea cu Securitatea, acolo unde a fost cazul?), propaganda electorala si visuri de fundamentalism religios. Ce tara extrem de ciudata avem! La cati crestini declarati avem, ar trebui sa ne mearga excelent, mai ales la extragerea Loto 6 din 66, pardon 49 de duminica

Leave a Comment