Încă de anul trecut, la nivel național, nu au mai fost alocate fonduri în vederea plății subvențiilor celor care aleg să angajeze șomeri înregistrați la Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj și care fac parte din grupurile vulnerabile. În art. 80 din Legea 76/2002 în categoria grupurilor vulnerabile de șomeri intră absolvenții ce dețin orice nivel de studiu (liceu, facultate, studii postuniversitare). Potrivit art. 85 din aceeași lege, în categoria grupurilor vulnerabile mai intră șomerii în vârstă de peste 45 de ani sau şomerii întreţinători unici de familii. Romeo Sârca – directorul adjunct al AJOFM Sălaj, a declarat pentru redacția noastră că la nivel de agenție, încă de anul trecut, a fost deschisă o listă electronică unde sunt înscriși toți angajatorii care preiau din bazinul de forță de muncă al județului șomerii din categoria grupurilor vulnerabile. Aceștia urmează să primească însă retroactiv sumele financiare care li se cuvin, de îndată ce fondurile vor sosi.
Până acum aproximativ 500 de angajatori au beneficiat de subvenții în perioada septembrie 2021 – septembrie 2022. Din toamna anului trecut și până la această dată nu au mai fost alocate fonduri în acest sens prin bugetul adoptat pentru anul în curs. Romeo Sârca spune că acum se așteaptă fonduri în urma rectificării bugetare. 450 de angajatori se află astăzi pe listele de așteptare ale AJOFM Sălaj. Întrebat cu privire la gravitatea situației, directorul adjunct al AJOFM Sălaj a afirmat că „nu sunt nici optimist dar nici pesimist în condițiile în care s-a emis și Ordonanța austeră în mediul public. Dacă se va pune accent pe subvenționarea locurilor de muncă, vom vedea ce se va decide la nivel de minister sau chiar mai sus”.
Chiar dacă momentan nu sunt disponibili bani pentru subvențiile despre care vorbim, Romeo Sârca este de părere că, având în vedere criza forței de muncă din județ, angajatorii se vor orienta oricum și către șomerii care se încadrează în categoria grupurilor vulnerabile. Acesta a mai spus că, de anul trecut și până la această dată, instituția pe care o reprezintă a organizat o serie de focus-grupuri și întâlniri de lucru la care au participat numeroși agenți economici reprezentativi. În urma acestora au fost identificate problemele acestora legate în special de faptul că ei nu găsesc la nivel de județ suficientă forță de muncă disponibilă pentru domeniile lor de activitate. Directorul adjunct al AJOFM Sălaj este însă încrezător că lucrurile vor evolua favorabil și acum așteaptă lansarea liniilor de finanțare din fondurile europene 2020-2027.
[…] Încă de anul trecut, la nivel național, nu au mai fost alocate fonduri în vederea plății subvențiilor celor care aleg să angajeze șomeri înregistrați la Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj și care fac parte din grupurile vulnerabile. În art. 80 din Legea 76/2002 în categoria grupurilor vulnerabile de șomeri intră absolvenții ce dețin orice nivel de studiu (liceu, facultate, studii postuniversitare). Potrivit art. 85 din aceeași lege, în categoria grupurilor vulnerabile mai intră șomerii în vârstă de peste 45 de ani sau şomerii întreţinători unici de… Citeste mai mult […]