Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor DSVSA Sălaj, Mircea Martin, a prezentat vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, activitatea din ultimele luni desfășurată în cadrul instituției pe care o conduce. Unul dintre cele mai importante segmente din întreg spectrul de activități este cel legat de siguranța alimentelor – acesta fiind, de altfel, și un subiect de prim rang în cadrul acțiunilor de control pe care inspectorii DSVSA Sălaj le-au desfășurat în diverse unități de alimentație publică, tip fast-food, cofetării, patiserii, controale inopinate la evenimente precum “Zilele comunelor”, în tabere, restaurante și alte unități în care se desfășoară direct sau indirect activități cu specific de alimentație publică. Au fost vizate de controale peste 160 de unități din care nu au făcut excepție unitățile alimentare (comerciale), taberele de elevi, carmangeriile, pensiunile, unitățile de cofetărie, panificație, patiserie etc. Au fost controlate totdată 48 de centre de colectare a laptelui, 20 de stupine dar și mai multe unități cu specific de creștere a animalelor, unități de prelucrare a cărnii sau de producție preparate/produse din carne de pasăre, porc, vită și oaie sau vânat. Au fost controlate ferme de porci, păsări, peste 650 de controale la exploatații non-profesionale fiind verificați inclusiv mijlocitorii în comerțul cu animale. Amenzile aplicate în total au depășit 20.000 de lei. O atenție deosebită a fost acordată în ultimele luni activităților ce implică porcine – mișcări de animale, transport, comerț. Acțiunile de control desfășurate în trafic, cu sprijinul Poliției, s-au lăsat cu amenzi dar și cu confiscări de animale (porci), exemplare care au fost ulterior ucise iar corpurile degradate, proprietarii sau transportatorii fiind în situația încălcării prevederilor legale referitoare la Pesta Porcină Africană. Directorul executiv Mircea Martin a mai vorbit în cadrul conferinței de presă, despre aprobarea planului amplu de modernizare a laboratorului, dar și a construirii unui corp nou în incinta instituției din Zalău, proiectul cu o valoare de peste 3,1 milioane de lei prin care activitatea în laboratorul de la Zalău va fi substanțial îmbunătățită fiind deja gata de a fi implementat. “Se va construi un corp nou de clădire, activitatea privind siguranța alimentelor urmând să fie separată, fizic, de cea referitoare la animale din crescătorii/exploatații și vânat, vor fi micșorați timpii de analiză, implicit cele de concluzionare a rezultatelor, se vor putea face analize, inclusiv pentru depistarea PPA în cadrul instituției, lucru car eîi va scuti pe angajați de timp pierdut și de așteptare a rezultatelor pe care în mod normal le primeau după trimiterea probleor la laboratoarele din alte județe. practic, întreg spectrul de activități se va desfășura în cadrul instituției, nemaifiind nevoie ca DSVSA Sălaj să apeleze la alte județe pentru diverse activități sau analize”, a spus directorul DSVSA. Mircea Martin a mai vorbit și despre un număr de unități care au fost închise – câteva dintre ele la solicitarea patronilor însă cele mai multe din cauza neregulilor grave descoperite de către inspectorii Direcției. Mizerie în bucătării, în toalete, în spațiile de depozitare, în spațiile frigorifice. Vitrine și frigidere folosite doar pe post de mobilier, cu alimente în ele dar fără să fie puse în funcțiune, în unele unități lipsă de ustensile, de mijloace obligatorii prin care hrana se prepară, lipsă de aparatură obligatorie sau întreținere necorespunzătoare a acesteia, condiții precare de preparare a hranei sau a altor produse și alte nereguli deosebit de grave, care i-au lăsat în final pe patroni cu lacătul pe ușa unității. Directorul DSVSA nu a dorit să menționeze numele acestor unități și nici motivele punctuale pentru care fiecare dintre cele 26 de unități a fost închisă în urma controalelor ori în urma solicitării exprese a patronilor.
Martin trebe frecat serios!
Afacerile cu resturile alimentare de la cantinele școlare, grădinițe care sunt folosite la hrana porcilor. Deși este interzis prin lege acest fapt. De ce nu sunt oprite.
si ce ai vrea sa faca cu resturile de mancare? sa le arunce la gunoi? ce te freaca pe tine grija, daca eu ma duc si iau resturi si dau la caine? sau la porci? poate ai mancat si tu, carne din porci crescuti cu resturi de la cantine si restaurant !!
treceti si pe la largiana in bradet o mizerie pe bani
La unicarm Cehu Silvaniei pe când un control? Cel puțin la raionul de carne miroase a detergent rău de tot!
De ce nu se publica lista cu unitățile închise?
În străinătate daca in urma unor controale se închid restaurante, cantine etc. Există o listă pe site-urile „dsv” unde toata lumea are acces la aceste liste.
„Europan”un lanț de magazine groaznice!!!Oare cine le da aprobări și cine le tine în spate,sau pe cine ține „Europanu” cu șpagă???.Mereu găsești alimente cu termene expirate!!! de etichete la raft, nici nu mai zic!!!! Chiar așa închideți ochii!!!!???? Nu va e frică că o să vă împiedicați??!!??!
transparentă pe bani publici, banii noștri