Pe baza datelor furnizate recent de Institutul Național de Statistică (INS), la nivelul principalelor localități din țară s-a stabilit un index alimentar, cuprins între 0 și 14, cu ajutorul căruia se identifică orașele cu cele mai ieftine alimente. Astfel, valoarea cea mai mică a indexului corespunde orașului cu cele mai ieftine alimente, la polul opus situându-se orașele în care costul mediu al alimentelor este cel mai ridicat. Indexul alimentar a fost calculat pe baza unui coș de consum format din 22 de alimente de bază.
În topul celor mai scumpe orașe din punct de vedere a costului alimentelor se află Bucureștiul (index 14), Timișoara (13.6), Cluj-Napoca (13.1), Covasna (13.07), Sfântu Gheorghe (13.07), Oțelul Roșu (12.88) și Slatina (12.66). Zalăul nu stă nici el mai bine la acest capitol, având un index de 12.3, ocupând locul 18 în top. Mai bine cotat este Șimleu Silvaniei, aici coșul de bază al alimentelor este cu mult mai ieftin, iar indexul este de 9.98. Cele mai bine cotate orașe sunt: Slobozia (9.96), Carei (9.69), Piatra Neamț (9.36), Roman (9.26) și Turnu Măgurele (9.1).
O analiză efectuată pe legumele cel mai des cumpărate arată faptul că în Zalău cele mai scumpe sunt roșiile (8.33 lei), urmate de lapte (5 lei), cartofi (3.63 lei) și ouă (1.43 lei). Acest top este valabil și pentru Șimleu Silvaniei, însă prețurile sunt sensibil mai mici, cu excepția laptelui al cărui preț este constant: roșii (5.83 lei), lapte (5 lei), cartofi (3.17 lei) și ouă (1.15 lei).
Pentru a vedea la ce nivel se situează prețurile din Sălaj, pentru cele patru alimente luate ca punct de reper pentru analiza noastră, din datele INS reiese că cele mai scumpe roșii se găsesc în Târgu Secuiesc (10.5 lei) și Alba Iulia (10.38 lei), cel mai scump lapte se cumpără în Bragadiru, Babadag și Giurgiu (7.5 lei), cei mai scumpi cartofi sunt în Arad (5.5 lei), iar cele mai scumpe ouă se găsesc la Focșani și Panciu (1.83 lei).
Indexul de preț, pe care s-au bazat datele INS privind prețurile la nivel de localitate, este actual, fiind valabil pentru vara acestui an. Coșul de cumpărături este format din 25 de produse de bază: fasole boabe (uscată), cartofi, varză albă, țelină rădăcină, roșii, pâine, castraveți de câmp, carne de porc, morcovi, ulei, ceapă uscată, fasole păstăi, dovlecei, ardei gras, vinete, păstârnac, usturoi uscat, pepeni galbeni, pepeni verzi, caise, nuci, lapte proaspăt de vacă, ouă, miere de albine, brânză din lapte de oaie.
[…] Pe baza datelor furnizate recent de Institutul Național de Statistică (INS), la nivelul principalelor localități din țară s-a stabilit un index alimentar, cuprins între 0 și 14, cu ajutorul căruia se identifică orașele cu cele mai ieftine alimente. Astfel, valoarea cea mai mică a indexului corespunde orașului cu cele mai ieftine alimente, la polul opus situându-se orașele în care costul mediu al alimentelor este cel mai ridicat. Indexul alimentar a fost calculat pe baza unui coș de consum format din 22 de alimente de bază. În topul celor mai scumpe… Citeste mai mult […]
Fără munca😁 unei armate de statisticieni și analiști (foarte bine plătiți), zălăuanul peregrin prin țară își dă seama că piața din Zalău este printre cele mai scumpe din țară. Și asta „ajutorului” dat în piață de producătorii falși care stăpânesc piața și dictează prețurile. Cei înditruiți să vadă se fac că plouă, deși afară este secetă cumplită.
Zalăul este un oraș ciudat.Dk preturile sunt mari înseamnă că sunt cumpărători.Se vede de altfel și-n imobiliare.Aud tot felul de povesti cu apartamente in bloace de beton, pentru care s-au plătit preturi astronomice.O fi adevărat?