Din luna iulie a acestui an vom putea retrage bani de pe carduri nu doar la bancomate ci și la POS-urile tuturor magazinelor, care sunt obligate să accepte plățile cu cardul, în caz contrar putând fi amendate, conform unei noi legi ale cărei norme de aplicare au fost publicate în urma cu trei zile, cu o întârziere de un an.
Legea a fost promovată de duopolul de pe piața plăților cu carduri format din Visa și Mastercard, care încasează de la magazine, prin intermediul băncilor, un comision între 0,8 la sută și 2 la sută pentru fiecare plată cu cardul.
Cele două organizații de plăți au justificat necesitatea adoptării noii legi, care obligă toate magazinele să-și instaleze POS-uri, prin contribuția acesteia la reducerea evaziunii fiscale și a dezvoltării bancarizării în zonele rurale.
În Monitorul Oficial nr.11 din 5 ianuarie 2018 au fost publicate Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută drept legea “cash-back”, întrucât obligă toți comercianții să-și instaleze POS-uri pentru plățile cu cardul și să elibereze numerar, ca la bancomate, dacă utilizatorii de carduri solicită și acest lucru, după ce achită cumpărăturile cu cardul.
Legea nr. 209 din 2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, în vigoare din 1 ianuarie 2017, obligă toate firmele din domeniul comerțului (mai exact cele care au cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual, adică 800 de euro lunar sau 30 de euro zilnic) să-și instaleze POS-uri pentru plățile cu cardul, în caz contrar fiind amendate.
Refuzul magazinelor de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și de credit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 7.500 de lei, mai prevede legea.
Legea obligă nu doar magazinele, ci și furnizorii de servicii de utilitate publică și instituțiile publice să accepte plățile cu cardul: “Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”.
În același timp, băncile sunt obligate de lege să implementeze la POS-uri un sistem de acordare de avansuri în numerar (cash-back), odată cu achiziția de bunuri sau servicii. Eliberarea de numerar la POS se evidențiaza distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei, prevede legea.
Legea cash-back prevedea ca Ministerul Finanțelor trebuie să emită, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, 1 ianuarie 2017, normele metodologice de aplicare a acesteia.
Normele metodologice au fost adoptate însă abia în ultima ședință de Guvern a anului trecut și publicate în Monitorul Oficial din 5 ianuarie 2018.
Conform respectivelor norme, prevederea din lege cu privire la avansul în numerar la POS-uri (cash-back) se va aplica abia după 6 luni de la publicarea normelor în Monitorul Oficial, adică din 5 iulie 2018.