Autoritățile locale ne vor taxa diferit, de la anul, pentru gunoiul colectat separat (plastic, metal ș.a.m.d.), respectiv pentru gunoiul menajer, iar cei care nu vor respecta colectarea separată vor fi sancționați, potrivit unui act normativ care a fost recent publicat în Monitorul Oficial.
La Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor au fost aduse mai multe modificări în ultimii ani, printre care s-a numărat și introducerea unui instrument numit „plătește pentru cât arunci”. De acest instrument ar fi trebuit să se folosească autoritățile locale atunci când colectează gunoiul de la populație, în ideea unei mai bune colectări, dar nu s-a putut aplica pentru că erau necesare și alte modificări legislative pentru asta.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2018, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, Partea I. nr. 630 vine să completeze legislația de mai sus.
„Autorităţile administraţiei publice locale (…) au următoarele obligații: (…) să implementeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor (…) instrumentul economic «plătește pentru cât arunci», bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente: (i) volum; (ii) frecvență de colectare; (iii) greutate; (iv) saci de colectare personalizați”, scrie în OUG-ul recent publicat.
Autoritățile locale vor fi obligate să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeurile din hârtie, plastic, metal și sticlă, potrivit ordonanței.
Practic, lucrurile vor sta în felul următor: de la 1 ianuarie anul viitor, autoritățile locale ne vor stabili două tipuri de tarife la serviciul de salubrizare: unul pentru colectarea separată a cel puțin gunoiului din hârtie, metal, plastic și sticlă, iar, un alt tarif, pentru celelalte tipuri de deșeuri (menajere), dar ne vor aplica inclusiv sancțiuni pentru că nu colectăm separat cele două tipuri principale de gunoaie.
Când vor veni să ridice gunoiul, serviciile de salubrizare vor asigura colectarea gunoiului, astfel încât să se respecte împărțirea dintre cel uscat și cel umed (menajer).
Reaminti că Primăria Zalău a aprobat, în urmă cu o lună, prin votul consilierilor locali municipali, mărirea tarifului la ridicarea și transportul gunoiului la persoanele fizice și juridice de pe raza municipiului. Astfel, tarifele au crescut cu aproximativ 15 la sută. Reprezentanții societății de salubritate care prestează aceste servicii pe raza municipiului spuneau, la acea vreme, că modificarea tarifelor este pe deplin justificată, în condițiile în care firma operează cu tarife aferente anului 2015. Argumentele principale ale acestei solicitări sunt, printre altele, creșterile de preț ale operațiunilor efectuate, creșterea prețului carburanților, de la 3,74 lei/litru la momentul depunerii ofertei, la 4,55 lei/litru, în prezent, majorarea salariului minim pe economie de la 1.200, la 1.900 de lei, extinderea graficului de colectare peste cel asumat inițial în ofertă, precum și investițiile făcute în ultimul an, care au depășit graficul asumat inițial. Cu toate acestea, câțiva consilieri locali au ridicat în plenul ședinței de Consiliu local, ce a avut loc joi în cadrul Primăriei Zalău, problema calității serviciilor societății de salubritate.
Fantezii de mizerie