Vești nu tocmai bune pentru sălăjenii care aduc mașini vechi din străinătate. Au apărut noi reglementări referitoare la procedura care trebuie urmată pentru eliberarea cărții de identitate în cazul unui autovehicul adus în România dintr-o țară membră a Uniunii Europene.
Potrivit Registrului Auto Român, „prin modificarea Ordonanței 78/200 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere, persoanele fizice sau juridice care cumpără mașini second hand din spațiul european vor fi cele obligate să vină la RAR pentru efectuarea formalităților legale necesare. În prezent, colaborăm cu ANAF pentru stabilirea protocolului necesar implementării noilor norme legale. După ce va fi funcțional protocolul, RAR va transmite către ANAF, în format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, inclusiv documentele de proveniență, anterior eliberării cărții de identitate a vehiculului. Dacă va dori să facă verificări suplimentare, Agenția Națională de Administrare Fiscală va putea solicita Registrului Auto Român să blocheze pentru cinci zile procedura de eliberare a CIV”. Contactat, doctorul în economie Alexandru Tamba, ne-a declarat despre aceste reglementări că „este normal ca fiecare venit realizat de o persoană fizică sau juridică să fie impozitat. Prin urmare, este normală această hotărâre prin care îi obligă oarecum pe cei care au făcut o profesie din a aduce mașini la mâna a doua din afara țării să anunțe, acțiunea să fie înregistrată. Sigur, de o asemenea decizie se poate profita, iar cei vizați să scumpească mașinile, să introducă acest impozit în prețul de vânzare”.
Foarte tarziu, aceasta modificare trebuia facuta acum 18-20 de ani.Multi au facut sute de mii de euro si nu au dat un banut catre statul roman.Nu e problema ca s-au imbogatit, problema este ca au eludat legea.