După ce fondurile puse la bătaie în cadrul programului „Casa Verde” s-au epuizat ca pâinea caldă, Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a dispus să asigure o nouă tranşă de bani.
După ce au stat ore întregi la coadă, 112 din cei 189 de sălăjeni care au „vânat” fondurile puse la bătaie în cadrul ediţiei din acest an a programului „Casa Verde” au reuşit să-şi depună dosarele. Sălajul a fost unui dintre puţinele judeţe în care suma alocată a fost epuizată încă din prima zi de depunere a dosarelor. Potrivit oficialilor Agenției pentru Protecția Mediului Sălaj, luni, 10 octombrie, la ora 14 a fost înregistrat ultimul dosar, cel cu numărul 112.
Cei care au rămas pe dinafară mai au o șansă, pentru că APM Sălaj va prelua din nou dosare, vineri, 14 octombrie, de la ora 8.
Reamintim că programul „Casa Verde Clasic” a fost lansat după o pauză de cinci şi oferă finanţare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat populație a fost de 60 de milioane de lei, peste 37 la sută fiind consumat în prima zi de depunere. Sălajul a primit atunci 669.083 lei.
În prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finanțare pentru persoane fizice în Programul Casa Verde Clasic 2016 au fost depuse, la nivel național, 3.748 de dosare în valoare de aproximativ 22,6 milioane lei, adică 37,65 la sută din suma totală. La sfârșitul zilei de 10 octombrie, cele mai multe dosare au fost depuse în județul Prahova (201 dosare), Neamț (169 dosare) și Vaslui (144 dosare), iar cele mai puține, în județul Brăila – 36 dosare.
În timp ce în Sălaj și Mehedinți bugetul a fost epuizat încă din prima zi, în Maramureș s-a consumat doar 16,04 la sută, în București, 12,85 la sută, iar în Constanța, 12,75 la sută.
Prin “Casa Verde” sunt finanţate instalarea panourilor solare nepresurizate (în limita a 3.000 de lei), instalarea panourilor solare presurizate (în limita a 6.000 de lei) şi instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer (maxim 8.000 de lei).
După ce şi-au depus dosarele, solicitanţii trebuie să urmărească site-ul Administraţiei Fondului de Mediu pentru a afla dacă a fost acceptţit sau nu în Program. În cazul unui răspuns pozitiv, urmează semnarea contractului de finanţare, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului, beneficiarul are la dispoziţie maxim 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.