Toate vinurile care se produc şi comercializează în judeţul Sălaj corespund din punct de vedere al calităţii şi al sănătăţii. Asta susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Sălaj. Potrivit lui Ioan Oprea, inspector pe linie de viticultură în cadrul instituţiei precizate, în cadrul activităţii de inspecţie au fost prelevate 36 de probe de vin produs şi comercializat în judeţ, care au fost trimise la laboratoarele autorizate de la Blaj, Valea Călugărească, inclusiv la Institutul de izotopi radioactivi de la Cluj Napoca. „Toate buletinele de analiză care ne-au parvenit în urma probelor prelevate au demonstrat că în judeţul Sălaj, vinurile, care se comercializează, corespund din punct de vedere al calităţii şi al sănătăţii. Nu sunt probleme, cel puţin la sortimentele de la care am prelevat probe în ceea ce priveşte calitatea şi autenticitatea acestor produse”, a precizat inspectorul Oprea.
Reprezenatul DAJ Sălaj a adăugat faptul că în judeţ, în ultima perioadă s-a recurs la reconversia plantaţiilor viticole, reconversie reglementată printr-un ordin al Ministrului Agriculturii. Reconversia plantaţiilor viticole înseamnă înlocuirea soiurilor cultivate până acum cu soiuri mult mai productive şi calitativ mult mai bune decât cele anterioare. Până în 2014, în judeţul Sălaj în baza programului de reconversie în viticultură s-a realizat o suprafaţă de peste 60 de hectare în: Carastelec – 22,5 hectare, Şimleu Silvaniei – 15 hectare şi Camăr – 27,5 hectare, urmând ca în acest an procesul de reconversie să continue la Şimleu, Camăr şi Ilişua. Înfiinţarea unor astfel de plantaţii poate fi subvenţionată, la cerere, prin finanţări europene în proporţie de 75 la sută, urmând ca pentru întreţinerea un hectar de viţă de vie de soi nobil proprietarul culturii să primească o subvenţie anuală de 14.000 de euro la hectar.
14.000 euro/ha pentru infiintarea plantatiei , conform Ord . MADR 247/ 2008 este valoarea medie a subventiei europene.
Un bun profesionist, domnul Oprea.
Tot respectul