Activităţile din domeniul vamal, prezentate în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural desfăşurată vineri, 21 octombrie, au cuprins rapoartele privind activităţile de supraveghere şi control vamal asupra mărfurilor destinate importului şi exportului, precum şi cele desfăşurate în domeniul fiscal. Astfel, au fost prezentate datele cuprinse în perioada ianuarie –septembrie a.c. referitoare la mărfurile introduse sau scoase din ţară de către persoanele juridice şi fizice, transportate pe cale rutieră, feroviară sau prin colete poştal. Au fost prezentate şi datele din domeniul fiscal, care cuprinde supravegherea şi autorizarea operaţiunilor de producţie, depozitare, comercilaizare şi mişcare a produselor accizabile. Activitatea instituţiei în perioada ianuarie – septembrie 2016 a avut ca obiective creşterea gradului de colectare a veniturilor datorate bugetului de stat; – combaterea traficului ilicit cu produse substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, arme, muniţii, substanţe chimice periculoase, al traficului ilicit cu bunuri culturale mobile, cu specii salbatice de floră şi faună, al traflcului de mărfuri cu risc pentru sănătatea şi siguranta consumatorului.
Reprezentanţii vămii au acţionat, potrivit raportului prezentat în faţa Prefectului, pentru intensificarea controalelor în vederea eliminării tendinţei de sustragere de la plata datoriei vamale sau de la controlul vamal al bunurilor, urmărirea producerii depozitării şi a circulaţiei produselor accizabile, verificarea îndeplinirii condiţiilor privind autorizarea operatorilor economici cu produse accizabile.Vama sălăjeană a efectuat în această perioadă de nouă luni, un număr total de 3.644 operaţiuni vamale, din care 1.888 operaţiuni de export, 1.097 operaţiuni import, şi 659 operaţiuni suspensive (operaţiuni cu titlu temporar, care au drept efect suspendarea platii taxelor vamale).
Aproape 4 milioane de lei au plecat din vamă către bugetul de stat
Vama sălăjeană a realizat, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c. venituri care au însumat 3.920.113 lei, depăşind planul iniţial (3.910.000 lei) cu un procent de aproape trei la sută. Şi sălăjenii persoane fizice au contribuit la aceste sume, prin coletele poştale din ori către ţări care nu fac parte din UE, suma colectată de vamă pe acest segment fiind de 31.412 lei. Veniturile care au mers către bugetul de stat, suplimentare, constatate din activitatea de control ulterior al operaţiunilor vamale, au fost de 44.725 lei. În cadrul Compartimentului Autorizări Supraveghere şi Control al Mişcării Produselor Accizabile, în perioada ianuarie – septembrie 2016 au fost desfăşurate activităţi de supraveghere şi control a miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv de la plata accizelor la un numar de 47 operatiuni, din care: – 24 documente administrative de însoţire pentru achizitii interne; – 23 documente administrative de însoţire pentru achiziţii intracomunitare. În urma acţiunilor de control efectuate au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în cuantum de 4.500 lei, pentru nerespectarea de către operatorii economici a obligaţiilor prevazute de legislaţia fiscală în vigoare.
La vama din Salaj, realizarile sunt intr-un procent de aproximativ 60% din potential, dar ………
Colosii industriali din Zalau sunt scutiti de taxe vamale. Sumele colectate ar fi fost mult mai mari dar asta e, nu le putem avea pe toate.