Un Zalău numit dorință: “Dumbrava Vest” așteaptă și astăzi sala polivalentă, stadionul și bazinul olimpic

Au trecut aproape patru ani de când consilierii locali zălăuani din fosta administrație, aprobau în unanimitate într-o ședință de Consiliu local desfășurată în sala de festivități “Avram Iancu” a Primăriei municipiului, un proiect deosebit de important pentru Zalău, un proiect prin care, în sfârșit, zălăuanii credeau că vor avea parte de un bazin olimpic, un stadion nou, dar mai ales de o sală polivalentă – un loc în care să putem primi artiști și trupe de renume din muzică, teatru sau personalități din sport. Nu trebuie uitat faptul că acest proiect aparține administrației Căpâlnașiu, însă el a fost votat exact cu câteva săptămâni înainte ca noua administrație, cea a PSD, să vină la putere, astfel încât oricum nu ar fi fost timp nici măcar pentru efectuarea vreunui studiu care să demareze, la propriu, acest proiect de anvergură de către fosta administrație. Sala ar fi trebuit să fie o construcție modernă, de dimensiuni generoase și cu o arhitectură avangardistă, o construcție similară cu cea care tocmai a demarat – spre exemplu – în Blaj, județul Alba, acolo unde sala polivalentă se construiește în ritm susținut, fiind vorba de o clădire ultra modernă de peste 35 de milioane de lei, cu o capacitate de 2.500 de locuri.

Ca o paranteză, Blajul are o populație de sub 20.000 de locuitori, cu mult sub jumătate față de cea a Zalăului. Revenind pe meleaguri meseșene, proiectul mai cuprindea un stadion, un bazin olimpic pentru competiții de înot și polo, dar mai ales pentru copii și tineri, cursuri de înot și activități de recreere, precum și alte spații noi, de agrement, spații de joacă, de relaxare sau spații comerciale, pe un teren cu o suprafață uriașă, de peste 200.000 metri pătrați. Practic, fosta administrație a avut în intenție ca în municipiul Zalău să apară un nou cartier, botezat  “Dumbrava Vest”. 

Copiii și tinerii rămân cu “mișcarea” pe telefoanele mobile

Revenind la proiectul nemaivăzut al cartierului nou (inexistent astăzi) Dumbrava Vest, suprafața de teren studiată și pusă la bătaie pentru acest proiect grandios era și este, în continuare, de aproximativ 200.000 metri pătrați și aparține domeniului public al municipiului Zalău (este vorba despre un fost teren al M.Ap.N), fiind cuprinsă aproape în totalitate în extravilanul Zalăului şi parțial în intravilan (latura nord-vest configurată sub forma unui << taluz >> de colectare a apelor de suprafață), așa cum se arăta în fișa detaliată întocmită de firma care a proiectat investiția. Consilierii zălăuani din fosta administrație au aprobat, așadar, în una dintre ultimele ședințe de Consiliu local, transmiterea unui teren de 32.800 de metri pătraţi din proprietatea municipiului în cea a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), în vederea construirii unui stadion în această zonă.

Consilierii locali au fost de acord în unanimitate cu nota de fundamentare a acestui proiect, spunând că o investiţie de acest gen este mai mult decât necesară în condiţiile în care singurul stadion, dat în folosinţă în 1970, nu mai poate fi reabilitatat şi modernizat astfel încât să corespundă standardelor şi cerinţelor actuale. În documentaţia PUZ întocmită pentru zona respectivă, mai sunt prevăzute pentru realizare mai multe obiective de investiţii, respectiv un ansamblu de locuinţe ANL, cu un total de 500 de apartamente, o creşă şi o grădiniţă, bazin de înot, sală polivalentă, terenuri de sport, spaţii comerciale şi spaţii de agrement. În total, 195.500 de metri pătraţi.În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii au votat în favoarea transmiterii, tot către CNI, a aproape 15.000 de metri pătraţi, în vederea construirii unui bazin de înot tip “Polo”, în Dumbrava. Planul Urbanistic Zonal a fost întocmit în scopul soluționării condițiilor urbanistice privind “amplasarea unor obiective de interes public şi privat, în conformitate cu prevederile normelor de specialitate, prin introducerea acestui teren în intravilanul Municipiului Zalău. Amplasamentul în cauză are o suprafață considerabilă şi prin funcțiunile mixte propuse, avea potențialul de a deveni o zonă semnificativă din punct de vedere social şi cultural pentru întreaga comunitate a municipiului Zalău”, arăta proiectul.Dintre toate proiectele scrise, fundamentate și votate, singurul care a fost demarat este cel legat de locuințele ANL, un proiect la care Primăria are o contribuție financiară modică, proiect aflat în derulare.

Doar blocurile ANL au rămas pe lista certitudinilor

Referitor la acest proiect, la solicitarea Magazin Sălăjean, reprezentanții municipalității au oferit un răspuns la începutul acestei săptămâni: “Până în prezent, în locația respectivă, a fost demarată construirea de locuințe ANL. Sunt în lucru două blocuri ANL, respectiv un bloc P+6 și unul P+10, iar după finalizarea lucrărilor la aceste două blocuri, vor fi date spre închiriere tinerilor din municipiu, un număr de 100 apartamente. Prin HCL nr. 144/16 mai 2016 a fost predat către Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Construire bazin de înot tip polo în municipiul Zalău, județul Sălaj – proiect pilot”. Proiectul se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții”, se arată în răspunsul municipalității.

“Dacă nu se va găsi finanțare prin CNI, în cadrul programului Euro 2020, pentru acest obiectiv de investiții, într-un parteneriat cu Consiliul Județean vom identifica resursele financiare necesare pentru acest proiect. Discuțiile cu Consiliul Județean au început deja pe această teamă”, a declarat pentru Magazin Sălăjean, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 269/19.09.2019 a fost transmis în folosință gratuită, respectiv  predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții a amplasamentului situat în municipiul Zalău, str. Făgetului, nr.41, în vederea executării obiectivului de investiții Construire bază sportivă TIP 1 precum și asigurarea condițiilor necesare realizării obiectivului de investiții. Baza sportivă va cuprinde teren pentru fotbal, teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei sau tenis, clădire pentru vestiare, cabină de poartă, parcare, alei pietonale și spații verzi. Compania Națională de Investiții a cuprins în Lista-sinteză a subprogramului “Complexuri sportive” această bază sportivă, se mai arată în răspunsul reprezentanților Primăriei Zalău la solicitarea redacției Magazin Sălăjean.

“Accentul pe tineri” – deziderat rătăcit în negura timpurilor

Intervențiile propuse urmau să fie executate etapizat, așa cum era și firesc. O parte dintre ele (echipamentele sportive publice) puteau beneficia de finanțări prin programe guvernamentale, poate și prin fonduri europene, finanțări care, așa cum știm, nu au mai venit niciodată, nici atunci și nici după preluarea administrației locale municipale de către administrația PSD. “Amenajarea unor dotări ce să se adreseze în special sportului, recreerii şi petrecerii timpului liber reprezintă o necesitate pentru municipiul Zalău; la momentul actual (2011, data de întocmire a priectului n. red) infrastructura sportivă a oraşului este veche, deteriorată şi nu mai corespunde standardelor, de aceea investiția cu profil sportiv propusă este oportună. Prin punerea în funcțiune a dotarilor sportive propuse (stadion, sală polivalentă, bazine de înot şi polo), se va asigura desfăşurarea optimă a activităților sportive şi a pregătirii echipelor sportive.

Pe de altă parte, se va pune accentul pe dezvoltarea armonioasă a tinerilor prin practicarea sportului, oferindu-le o variantă utilă de petrecere a timpului liber. De asemenea, se vor asigura spații care vor gazdui diverse evenimente artistice, reuniuni, expoziții, concerte etc”, se arăta în fișa acestui proiect fără precedent, Chiar și să se dorească, pe viitor “punerea accentului pe tineri”, acest lucru nu va mai fi posibil pentru că în ritmul actual, peste încă un deceniu, tinerii de atunci vor fi la sute, poate mii de kilometri distanță de municipiul nostru.

 

 

 

 

2 Thoughts to “Un Zalău numit dorință: “Dumbrava Vest” așteaptă și astăzi sala polivalentă, stadionul și bazinul olimpic”

  1. Popica

    Castiga bani cu sondaje online
    Pentru participarea la sondaje primeşti o punga de faina si un borcan de bulion.

  2. Anonim

    Nu trebuie renuntat la acest proiect important!!! O mica parte se face doar deocamdata, dar e bine ca ii sacaiti pe cei din Primarie sa nu uite ce proiecte importante avem deja si care ar trebui concretizate!

Leave a Comment