Cunoscuta publicaţie “Forbes” a publicat topul celor mai bune 40 de oraşe din România pentru afaceri în 2016. Surprinzător sau nu, Capitala nu se află pe primul loc. Banatul a preluat conducerea topului, astfel încât locul I este deţinut de Timişoara. Cluj-Napoca se află pe locul al II-lea, iar apropierea noastră, ca distanţă, de reşedinţa judeţului Cluj nu are nicio influenţă în acest clasament. Municipiul Bucureşti este în cădere faţă de anii anteriori astfel încât pentru 2016 acesta cupă locul al III-lea. Un alt municipiu-vecin deţine un onorabil loc IV, este vorba despre Oradea. Municipiul Zalău se află pe un trist loc 35 dintr-un total de 40. Chiar şi aşa, nu suntem chiar polul dezastrelor, în urma noastră aflându-se alte şase oraşe mari: Botoşani, Buzău, Focşani, Sfântu Gheorghe şi Vaslui. Aflat la a patra ediţie, “Top 40 Forbes cele mai bune oraşe pentru afaceri” include polii de afaceri din judeţe, selectaţi după zece criterii: Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ, potrivit forbes.ro.
A fost luată în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți edili ai orașelor analizate, considerând că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți. Datele provin de la Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului şi Ministerul Finanțelor Publice. Cea mai importantă schimbare în top față de anul trecut este surclasarea Bucureștiului de către Cluj-Napoca.
În Sălaj, închidem şi ceea ce avem
Faptul că municipiul Zalău nu a reuşit să obţină un loc mai confortabil, măcar către mijloc, este cauzat de nivelul scăzut al salariilor din judeţ, Sălajul având printre cele mai mici salarii din ţară, o infrastructură rutieră destul de sărăcăcioasă – lipsa şoselei de centură a Zalăului şi stagnarea lucrărilor la Autostrada Transilvania având un cuvânt greu de spus-, numărul întreprinderilor active. O altă explicaţie este faptul că, în judeţele de succes din acest top, politicienii, indiferent de culoare, sunt uniţi atunci când vine vorba de interesele judeţului, lucru despre care în Sălaj nici nu poate fi vorba. Afacerile sălăjenilor au mers din rău în mai rău în cursul anului trecut, astfel încât 362 de societăţi au fost dizolvate, potrivit centralizării întocmite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Faţă de anul 2014, când au intrat în dizolvare 173 de firme, creşterea este de 109,25 la sută. Cu această valoare, Sălajul se situează pe primele locuri ale clasamentului naţional, fiind depăşit doar de judeţul Gorj, cu un salt de 115,20 la sută. O creştere îngrijorătoare a înregistrat-o şi capitolul “radieri”. În statistica ONRC, judeţul nostru figurează cu 1.087 de agenţi economici radiaţi, cu 15,76 la sută mai mulţi decât în anul anterior. Cele mai multe radieri au avut loc în Capitală, respectiv 16.946, în urcare cu 59 la sută faţă de 2014. Poziţia a doua este ocupată de Cluj cu 4.118 (48,24 la sută), fiind urmat de Iaşi cu 4.410 (27,24 la sută).
Cu Marc Tibi la CJ si cu Butiri la finante nici nu-i de mirare ca ocupam acest loc.Contribuie decisiv si deputatii si senatorii de Salaj care sunt departe de mediul de afaceri,incapabili sa-l inteleaga.Despre infrastructura ce sa mai vorbim… ne amintim doar afisul cu care a castigat Tibi primul mandat la CJ , cel cu autostrada Transilvania in spate,pe care ne-o promitea gata pina in 2013.
Foarte adevarat!
De aeroport ce zici ?
Acuma a mai promis si aeroporrt si aductiunea apei de la Gilau si multe altele….Da cea mai buna a fost,,sa creasca Salajul cu noi ,A crescut si a tot crescut…..saracia si inapoierea
Duhul otrăvit al „revoluţiei” române a distrus puternica platformă industrială a Zalăului şi de aici a început regresul municipiului. Căci fără industrie, fără economie, Zalăul regresează chiar dacă sunt restaurate clădirile istorice din centrul vechi. În schimb cresc taxele locale, anul acesta au crescut cu 20 % faţă de anul trecut, aici suntem precis pe locuri fruntaşe pe ţară, nu cred să fie municipiu în ţară cu taxe locale aşa de mari. În schimb prosperă porcii de parlamentari care şi-au tras salarii sfidătoare şi pensii speciale neruşinate. Români, mai mergeţi la vot dacă nu aveţi ce lucra !