Totul despre artificii: polițiștii informează cetățenii cu privire la regimul legal al materialelor pirotehnice

Pentru prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală și necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, polițiștii din Sălaj continuă să informeze persoanele asupra pericolului la care se expun, prin nerespectarea instrucțiunilor existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic.

În perioada următoare, vor fi demarate acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. Având în vedere aproprierea sărbătorilor de iarnă, context în care este necesară informarea cetățenilor cu privire la prevederile legislației referitoare la regimul articolelor pirotehnice, facem următoarele precizări: Persoanele juridice autorizate: a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate; b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului; c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective. Referitor la persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 – F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice. În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz. Iarna trecută, în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, la nivel județean, au fost desfășurate 77 de acțiuni și controale de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, polițiștii au indisponibilizat 30.000 de bucăți de materiale pirotehnice și au constatat 27 de infracțiuni la regimul materialelor pirotehnice.

One Thought to “Totul despre artificii: polițiștii informează cetățenii cu privire la regimul legal al materialelor pirotehnice”

  1. Anonim

    Da a venit Cracounul deja ? Politieni nu au alte prioritati acum …cu trei luni inainte de sarbatori se baga in seama ..se pare ca cam freaca menta…oricum deja de o saptamana avem si decoruri cu beculete aprinse ..si astia de la citadin au de lucru trei luni le monteaza si trei luni le demonteaza

Leave a Comment