Cu toate eforturile depuse de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj (AJOFM) în vederea sprijinirii celor aflați în căutarea unui loc de muncă, sălăjenii rămân indiferenți la ofertele Agenției, dar și la programele pe care aceasta le implementează la nivel județean, prin cursuri de calificare gratuite, informări periodice, sprijin și consiliere pentru fiecare solicitant în parte etc. Iată că nici Bursa locurilor de Muncă nu mai prezintă nicio atracție pentru cei fără un loc de muncă, în special pentru tineri, care nici nu vor să audă de angajare.
Pe de o parte, vina aparține celor care, indiferent de oferte, nu sunt de acord cu condițiile de muncă, cu programul și remunerația, sau cu ideea generală de a se trezi dimineața pentru a merge la un loc de muncă. Pe de altă parte, salariile mici și foarte mici pe care patronii le pun la bătaie, orele suplimentare sau munca în weekend, sperie pe orice căutător de joburi. Ultimul eveniment, organizat prin efortul exclusiv al AJOFM Sălaj, a fost, din păcate, sortit eșecului pentru că nici măcar 100 de participanți – cetățeni de toate vârstele (opțional) și tineri absolvenți, cei cărora le-a fost deicat acest eveniment – nu au trecut pragul Bursei organizate la Zalău. AJOFM Sălaj a organizat așadar, vineri, 20 octombrie 2017, în incinta Casei Armatei din Zalău, Bursa locurilor de muncă destinată absolvenţilor. Dintre angajatorii invitați la bursă au participat 31, oferind 476 de locuri de muncă. Principalele locuri de muncă oferite au fost: trefilator, operator la fabricarea cauciucului, electrician, mecanic, confecţioner, tâmplar, zidar, strungar, sudor, bucătar, ospătar, vânzător, consultant asigurări şi muncitor necalificat. Pentru absolvenţii studiilor superioare au fost disponibile 14 joburi, de ingineri în diferite ramuri, consultant în agricultură, biolog, funcţionar economic.
Ca de obicei la bursă, au participat reprezentanți ai Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum şi ai Jandarmeriei Sălaj, oferind tinerilor prezenți 1000 locuri (la nivel naţional) pentru şcolarizarea la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri Boldeşti, în specializarea de subofiţer de pompieri şi maistru militar auto şi la Şcoala de Jandarmi Drăgăşani şi Fălticeni pentru specializarea de subofiţer de jandarmi. Estimarea organizatorilor, privind participanții, a fost de 94 de persoane din care doar 57 tineri absolvenţi ai diverselor forme de învățământ și au fost selectați în vederea încadrării 18 absolvenți. „Menţionăm că, numărul absolvenţilor promoţiei 2017 înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj la sfârşitul lunii septembrie a fost de 829, însă la începutul lunii octombrie numărul lor a scăzut semnificativ, fie prin încadrare în muncă, fie prin înscrierea la o formă superioară de învăţământ”, se arată în comunicatul de presă al AJOFM Sălaj. Pe de altă parte, multe din locurile de muncă propuse de AJOFM celor aflați în căutarea unui job sunt refuzate, iar cei care primesc șomaj și au propuneri din partea AJOFM pentru domeniile în care sunt pregătiți, le spun patronilor, în momentul în care se prezintă la interviu, să comunice autorităților faptul că nu corespund locului de muncă propus.
,,Tinerii absolventi nu vor sa munceasca” total neadevarat. Iata cum creati opinii gresite prin simplu fapt ca aveti acces sa le prezentai intr-un ziar.
V aintreb direct: de unde ati tras aceasta concliuzie? din prezenta redusa la bursa locurilor de munca? Ati facut sondaje si analize din care sa rezulte asta, sau doar asa la ,,ochi si la fata locului” Ati avut vreodata curiozitatea sa cititi despre efectele pe termen mediu si lung a muncii in schimbul 3 asupra sanatatii. (apropo de operatori de prelucrare a cauciucului), si chiar sa le prezentati in ziar?
hm… ce chestie dle. Negoita, ce chestie…
Ce prostii spui. Sunt director de firma si iti garantez ca desi oferim salarii chiar peste media de pe piata si am trimis oferta de locuri de munca la AJOFM, tinerii vin si ma roaga sa le dau in scris ca nu se incadreaza in criterii. Se duc cu foaia la Ajofm si curge in continuare somajul. TOATE bursele din Salaj, sunt doua pe an, sunt facute degeaba, iar aici nu evina celor de la ajofm ci a celor car enu mai vor sa lucreze aici, iti este greu sa observi adevarul acesta? Du te la una din burse inainte sa vorbesti si vezi la 500 d elocuri oferite cum vin patronii de pomana pt ca intra la bursa 50-80 de oameni si nu alege nimeni nimic sau doar cativa aleg. deci despre ce vorbim?
Asa este, vorba aia” degeaba e putinta daca nu-i VOINTA!!”. Nimeni nu mai are chef de pus osul la treaba, sau au pretentii mari, nu accepta sa munceasca orice (doar prin alte tari)!! Afecteaza schimbul 3 sanatatea?? Pai astora care gandesc asa, le da sangele pe nas si daca ar fi nevoiti sa se trezeasca dimineata la 5 sa mearga la munca, deci nicicum nu le-ar fi bine, cald si moale! Motive se gasesc! Lenea e cucoana mare (dar) care cere de mancare!
Primul comm: Pe ce lume traiti d le? 90 de participa ti la o bursa a locurilor de munca pe JUDET? Despre ce vorbim? Zero chef de.munca hai sa fim.seriosi, nu vad nicio „chestie”! Sigur ca si javrele de patroni care vor.munca pe branci pe 1000 de lei sunt responsabili de aceasta situatie, dar ei isi primesc pedeapsa cu vârf si indesat: Nimeni nu va mai.munci pt ei asa ca vor inchide afacerile si la.revedere. Însă nici cu cheful de munca nu ne putem.lauda din moment ce la o bursa a joburilor vin numarati pe degete….