Taxa pe stâlp se reduce cu 50% față de ordonanța trenuleț din 2024

Prin OUG 156/2024 s-a stabilit un impozit pe construcții speciale de 1% pentru mediul privat și 0,5% pentru construcțiile aparținând statului. Prin OUG 21/04.04.2025, se reduc la jumătate aceste cote, respectiv 0,5% ți 0,25%:

,,La articolul 498, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Impozitul pe construcţii anual se calculează astfel:

a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcţiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcţii;
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcţiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ – teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcţii, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX; în acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosinţă cu titlu gratuit/închiriere.”

De asemenea, dacă se achită anticipat acest impozit, până la data de 25 mai, se va acorda o bonificație de 10%, conform OUG 21/2025:

,,La articolul 499, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (41) şi (42), cu următorul cuprins:

(41) Contribuabilii care declară şi plătesc anticipat impozitul anual pe construcţii până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul beneficiază de o bonificaţie de 10% din valoarea impozitului.
(42) Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului şi au plătit anticipat impozitul anual pe construcţii potrivit alin. (41) recalculează bonificaţia de 10% prin raportare la impozitul determinat potrivit art. 498 alin. (21).”

Modalitatea prin care se va acorda această bonificație probabil că se va stabili prin ordin al ministerului, pentru că în această ordonanță nu se specifică acest lucru. De asemenea, nu este clarificat ce înseamnă valoare netă, dar presupunem că se referă la faptul că din valoarea contabilă se va scădea amortizarea, rezultând astfel valoarea netă. În această situație, pentru construcțiile speciale amortizate nu se va plăti taxa pe stâlp.

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

Leave a Comment