Sute de alerte europene emise pentru autoturisme cu probleme

Sute de alerte europene au fost emise în parcursul ultimului an asupra riscurilor asociate anumitor autovehicule, comercializate atât la nivelul Uniunii Europene și nu numai. InfoCons – Protecția Consumatorului atrage atenția asupra riscurilor asociate autoturismelor pentru care sunt emise astfel de alerte pe întreg teritoriul uniunii, ce pot fi consultate și în România.

Sute de alerte pentru mașini cu probleme într-un singur an

Potrivit datelor, doar în ultimul an au fost aduse în atenția consumatorilor aproape 300 de alerte pentru o serie de mărci auto. Aceste alerte vizează atât leziuni grave, incendii, riscuri pentru mediu sau arsuri în ceea ce privește un automobil pe care consumatorii le conduc sau intenționează să le achiziționeze. Astfel, aplicația InfoCons poate fi consultată de șoferi, de eventuali deținători de mașini sau de cei ce intenționează spă cumpere una pentru a verifica dacă un anumit autoturism se regăsește în sistemul european de alertă pentru produse neconforme. Acestea pot fi consultate în secțiunea „Alerte”.

În ceea ce privește statistica alertelor emise în ultimele 12 luni pentru diverse mărci auto, cele mai multe au vizat BMW, cu o pondere de 9%, Mercedes-Benz, cu peste 7%, Peugeot, cu peste 5,7% sau Hyundai, cu puțin peste 5%. Cât despre principalele riscuri identificate în cadrul celor mai recente alerte, se numără: risc de leziuni, în peste 73% din cazuri, cel de incendiu, în 30% din cazuri, de mediu sau de arsuri.

Mii de alerte în nouă ani

În intervalul a nouă ani, începând cu luna martie a anului 2016 și până în martie 2025, la nivel european au fost emise peste 2.600 de astfel de alerte pentru o serie de autoturisme. Potrivit InfoCons, distribuția privind brandurile de mașini comercializate și cu riscuri existente vizează mărci precum Mercedes-Benz, cu peste 14% dintre alerte, Peugeot, cu aproape 11%, BMV, cu peste 5% și Toyota, cu peste 4,7%. În urma unei analize a riscurilor regăsite în rândul autoturismelor raportate în acest interval de ani, cele mai multe au la bază riscuri de leziuni, de incendiu și de mediu.

Produsele identificate în sistemul european de alertă prezintă un grad de risc, iar autoturismele în cauză pot fi comercializate în UE și în afara sa. Aceste alerte pot fi consultate direct în Aplicația Europeană de protecția consumatorilor InfoCons.

Leave a Comment