Suspendarea executării silite într-o executare a băncii. Ce fac?

Procentul foarte mare de cereri privind creditarea la începutul anului 2007 parcă prevedea o criză economică ce lua amploare, însă nimeni nu voia să o creadă. Tot atunci a fost înregistrată şi cea mai mare cerere de accesare a profesiei de executor judecătoresc, de parca cei interesaţi au simţit ceea ce avea să vină.
Ştim cu toţii că, în momentul declanşării scadenţei anticipate, este doar un pas până la începerea executării silite şi tragedia survine în momentul în care există o ipotecă instituită pe imobilul pe care îl deţine persoana în cauză, iar executarea silită se efectuează pe acest imobil.
Multe persoane nu ştiu că atunci când au semnat un contract de credit, de fapt, au semnat un angajament variabil în detrimentul acestora şi în favoarea băncii, cum ar fi modificarea dobânzii de referinţă, aplicarea unor comisioane, cum ar fi cel de risc, de gestiune sau administrare ce, în fapt, duceau la o dobândă ascunsă crescută, astfel datoria debitorului crescând de la lună la lună.

Salvarea vine din clauzele abuzive

Toate aceste clauze abuzive, cum sunt ele determinate de legea 193/2000 modificată în 2013, duc într-un final, dacă acţiunea este făcută corespunzător, la o anulare cel puţin parţială a actelor de executare silită, iar dacă actele de executare sunt lovite de nulitate absolută, pot duce chiar la o redobândire a unui imobil pierdut în cadrul procedurii execuţionale.
Un element extrem de important pe care trebuie să îl aibă în vedere cei executaţi se referă la cercetarea amănunţită a încuviinţării executării silite, care poate fi dispusă, sub sancţiunea nulităţii absolute, doar de către instanţa de executare.
În noul cod de procedură civilă, instanţa de executare se referă la cea din circumscripţia locului unde îşi are sediul executorul judecătoresc, raportat la prima instanţă în grad, judecătoria. Dacă această încuviinţare este luată de la o altă judecătorie, atunci executarea silită este nulă absolut şi toate actele sunt anulate de instanţa de judecată investită cu soluţionarea contestaţiei la executare.
De observat ar fi încheierea de încuviinţare a executării prin prisma încuviinăţrii la executare atât a debitului ce emană din titlul executoriu, cât şi a cheltuielilor de executare. Dacă cheltuielile de executare nu sunt cuprinse în mod specific în cadrul încheierii judecătoreşti, atunci prin acţiunea contestaţiei la executare, procesele verbale de stabilire a cheltuielilor pot fi anulate integral.
Trebuie să avem în vedere faptul că, prin raportare la dispoziţiile codului de procedură, atunci când titlul executoriu nu emană de la o instanţă de judecată, pot fi făcute apărări şi critici ale titlului executoriu în sensul contestării exigibilităţii şi certitudinii creanţei.
Un contract de credit la care avem calculate dobânzile şi penalităţile de către un funcţionar bancar poate să aibă erori de calcul, astfel suma într-un final executată reiese ca fiind în excedent, iar singura instanţă competentă să se pronunţe pe o asemenea recalculare este instanţa de executare investită cu o contestaţie la executare.
Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că singurii interesaţi de o stabilire în concret a sumei executate sunt debitorii, ori pentru aceştia există, aşa cum am arătat şi mai sus, contestaţia la executare, menită să elimine orice suspiciune asupra posibilelor erori de executare.
De reţinut este faptul că atunci când sunt executaţi de către bancă, debitorii trebuie să analizeze în primul rând contractul de credit şi să vadă dacă într-adevăr nu conţine clauze abuzive, iar atunci când sunt descoperite ele pot fi denunţate în instanţă.
Printr-o contestaţie la executare se pot elimina din actele de executare sume importante ce pot proveni din recalculări de dobânzi, comisioane ascunse şi alte speţe bancare, ceea ce ar duce la o scădere considerabilă a sumei executate. Astfel, o asemenea decizie poate da posibilitatea redresării financiare totale sau parţiale a debitorului.
Privind suspendarea executării, instanţele din România s-au pronunţat din moduri diferite, însă majoritatea, atunci când condiţiile au fost îndeplinite, au suspendat fără drept de atacare, prin încheieri irevocabile, executările pornite de bănci împotriva clienţilor.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
(P)

One Thought to “Suspendarea executării silite într-o executare a băncii. Ce fac?”

  1. Dan

    Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul „Info” la adresa de email: mitreadaniel_m@yahoo.com

Leave a Comment