De şapte luni, numărul firmelor înfiinţate de studenţi în judeţul Sălaj se menţine relativ constant. Doar o treime dintre acestea sunt în funcţiune.
Studenţii din judeţul Sălaj nu se arată interesaţi de înfiinţarea unei firme, deşi sunt scutiţi de la plata a mai multe taxe. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la sfârşitul lunii februarie, numărul afacerilor pornite în judeţ de către studenţi era de 431, cu doar şase mai multe decât cele existente în septembrie 2013. Dintre acestea, doar 283 sunt în funcţiune, celelalte fiind radiate, fie voluntar, fie ulterior perioadei de trei ani de funcţionare.
Pentru ca studentul să fie scutit de plata taxelor pentru înfiinţarea unei firme, acesta trebuie să fie încadrat la o instituţie de învăţământ acreditată, particulară sau de stat, să nu aibă restanţe, să nu fi depăşit 30 de ani şi să fie cel puţin în anul al doilea de studiu. Cei care îndeplinesc condiţiile amintite nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar pentru plata serviciilor de asistenţă prestate de către ONRC, a operaţiunilor de înmatriculare şi a autorizării funcţionării solicitate comercianţilor la constituire, pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial, a încheierii de înmatriculare şi a taxei de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Mai precis, la ORC va fi scutit de plata taxei de înmatriculare în valoare de 194 de lei, dacă îşi înfiinţează un PFA, respectiv de 400 de lei, pentru SRL, dar şi de 200 de lei pentru actul constitutiv.
Dacă în termen de trei ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată.
Conform datelor ONRC, la finalul lunii ianuarie 2014, în Sălaj existau 11.216 comercianţi activi din punct de vedere juridic, cu 8,09 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2013. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt persoane juridice.