Programul de înnoire a Parcului auto Naţional „Rabla Clasic 2016” pentru persoane fizice a debutat marţi, urmând ca până la finalul lunii iunie să fie demarat şi programul „Rabla Plus”.
Sălăjenii care vor să îşi schimbe autoturismul vechi, poluant, cu unul nou, cu emisii scăzute, o pot face prin intermediul programului “Rabla 2016”, lansat, marţi, când Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu a aprobat 105 dosare depuse de producători şi dealer.
Anul acesta, programul cuprinde două componente: “Rabla Clasic”, prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou câtă vreme îl casează pe cel vechi, şi “Rabla Plus”, care va debuta până la sfârşitul lunii iunie, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării celui vechi, anunţă Ministerul Mediului.
“Prin introducerea componentei Rabla Plus, care va începe tot luna aceasta, avem acum într-adevăr un program care poate să îşi atingă obiectivul principal: reducerea poluării şi îmbunătăţirea calităţii aerului pentru toţi românii. Îmi doresc ca, de anul acesta, să vedem din ce în ce mai multe maşini electrice pe străzile şi în marile oraşe din România”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer.
Primă de casare şi eco-bonus la “Rabla Clasic”
Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei. Din aceștia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei “Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.
La “Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri, pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele avantaje, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi.
Obiectiv: casarea a 20.000 de maşini poluante
În cazul “Rabla Plus” românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100 la sută electrice. În prezent, producătorii se află în procedură de validare.
În cazul acestui program, dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, condiția fiind impusă doar în cazul cumulării celor două programe. Cele două axe ale programului pot fi accesate de populație separat sau combinat. În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100 la sută electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și ecotichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor estimează că anul acesta, prin programul “Rabla 2016” vor fi scoase din circulaţie aproximativ 20.000 de autovehicule poluante.
Unde putem preda rablele
Până în prezent, în judeţul Sălaj AFM a autorizat să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz 22 de operatori economici, cu 23 de puncte de lucru: Almadez Fast Almaşu, Andmark SRL Zalău, Auto Flo Ip, SC Automobile Service SA Zalău, Auto Vip Hereclean, Balti Dob Zalău, I.I. Briscan Valentin-Radu Aghireş, SC BMF Auto-Com Crişeni, Dezmembrări Deea Nuşfalău, Duca Auto Mobile SRL Şimleu Silvaniei, Euro Dezmembrări Badon, Gal V. Szabolcs Şimleu Silvaniei, I.I. Giurgiu G. Daniel-Florin Tihău, Maier&Maier Bobota, Mivas Trans Corporation Zalău, Onesta Prod SRL Zalău, I.I. Pop Adrian Domiţian Pustă, Remat Sălaj Zalău şi Jibou, Rouk Carparts Hereclean, I.I. Seleşi Grigore Claudiu Zalău, Vanbarlex Sărmăşag şi Weax Impex Sărmăşag.
Lista se actualizează lunar, conform datelor oferite de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj.