Investitorii au urmărit astăzi publicarea ratei șomajului la nivelul celor 17 state membre euro, raportul Eurostat indicând o înrăutățire considerabilă a condițiilor din piața muncii pe parcursul lunii septembrie. Astfel, numărul de șomeri se situează la 12,2% din populația aptă de muncă, un nivel record. „Ultimele date cu privire la evoluția economiei în zona euro confirmă o ușoară înrăutățire a situaţiei, în condiţiile în care săptămâna curentă şi cea anterioară ne-au oferit alte susţineri în acest sens. Astfel, indicii PMI (Purchasing Managers Index) privind zona euro, publicați săptămâna trecută, s-au situat total sub așteptările investitorilor. Sectorul de servicii are cel mai mult de suferit, mai ales în Franța, economia care arată probleme inclusiv pe sectorul manufacturier, indicele PMI corespunzător rămânând sub nivelul limită de 50 și pe parcursul lunii octombrie”, a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
Germania – rezultate slabe, dar oferă în continuare siguranţă investitorilor
Germania, cea mai mare economie din punct de vedere al PIB din cele 17 state ale zonei euro arată semnale negative. Observăm o scădere a volumului vânzărilor retail cu 0,4% în septembrie faţă de luna anterioară, presiuni deflaționiste (indicele prețurilor de consum publicat la valoarea de -0,2%) și o creștere a numărului de șomeri mai mare decât estimările pieţei, deşi rata şomajului nu s-a modificat.
De asemenea, în ceea ce priveşte Germania, indicele de încredere a consumatorilor, publicat de institutul GfK privind noiembrie, s-a poziţionat sub așteptările pieței, iar indicele de sentiment în sectorul privat publicat de institutul IFO în octombrie a fost sub valoarea înregistrată în luna anterioară. „Cu toate acestea, în conti-nuare Germania oferă siguranță pentru investi-tori, randamentul cerut pentru titlurile de stat cu scadență de 10 ani fiind în scădere la 1,71%, iar statul reușind să atragă fonduri cu 70% peste nivelul propus”, a precizat Cosmin Enache.
Investitorii aşteaptă răspunsurile BCE
Investitorii vor urmări răspunsul Băncii Centrale Europene, așteptând implementarea numeroaselor „unelte-suport” pe care guvernatorul Mario Draghi le-a enumerat pe parcursul ultimelor ședințe de politică monetară.
„Spațiu pentru o nouă relaxare a condițiilor monetare există, agregatul monetar M3 crescând cu 2,1% în luna septembrie, față de 2,3% creștere anterioară. Un aspect care nu trebuie neglijat este reprezentat de deprecierea monedei americane din ultima perioadă, euro avansând în acest context, iar exporturile europene având astfel de suferit. Va fi foarte interesantă de urmărit poziția BCE la următoarea sa ședință, mai ales că ultimele estimări oferite publicului sugerau o revenire a creșterii economice în zona euro în trimestrul IV al acestui an”, a arătat Cosmin Enache.
© SSIF Equity Invest